Vihreiden kansanedustaja ja puheenjohtajaehdokas Saara Hyrkkö arvioi Iltalehden haastattelussa puolueen tilanteen olevan vaikea.
Vihreiden vaalitappioon on esitetty vaalien jälkeen lukuisia eri syitä. Hyrkön mukaan vihreät olisivat edellisellä hallituskaudella voineet joissain kohdissa kritisoida avoimemmin hallituksessa tehtyjä kompromisseja.
Hänen mukaansa vihreät joutui monissa luontoon ja ympäristöön liittyvissä teemoissa neuvottelemaan yksin. Tämä näkyi Hyrkön arvion mukaan myös siinä, että jo neuvotelluista asioista, muun muassa uudesta luonnonsuojelulaista, jouduttiin neuvottelemaan toistuvasti uudelleen.
– Pitää olla valmis vääntämään, mutta sitä en arvosta, että jos jotain on sovittu, niin se avataan aina uudestaan ja uudestaan, Hyrkkö kritisoi.
Hyrkkö arvioi myös , että puolueen talouslinja ei ollut viime vaalikaudella riittävästi näkyvillä.
Puolueen tulisikin Hyrkön mukaan nostaa enemmän esille teemoja, jotka liittyvät isojen yhteiskunnallisten muutosten aiheuttamaan turvattomuuteen sekä siihen, miten ilmastonmuutoksen torjuntatoimien negatiiviset vaikutukset kompensoidaan heikommassa asemassa oleville.
Hyrkkö nostaa esille ”koko talouden reunaehtojen muuttamisen”. Se tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että esimerkiksi yrityspuolella kenenkään ei tulisi saada kilpailuetua siitä, että toimii vastuuttomasti. Hän nostaa esille myös kaivosveron nelinkertaistamisen ja muut kiertotaloutta edistävät verot.
– Ei tekohengitetä kestämätöntä vanhentunutta toimintaa, Hyrkkö tiivistää.
Puheenjohtajaehdokas löytää useita valuvikoja myös viime hallituskauden sote-uudistuksesta, jonka rahoitus jäi kuitenkin merkittävästi alijäämäiseksi. Tästä huolimatta uudistus oli Hyrkön mukaan pakko saada maaliin ”vuosikymmenten veivaamisen” jälkeen.
Ratkaisuja sote-palveluiden rahoitusvajeeseen Hyrkkö etsisi muun muassa maakuntaveron käyttöönotosta, toiminnan kehittämisestä, rahoitusmallin päivittämisestä ja alueiden määrän vähentämisestä.
– Ennaltaehkäisyn kautta sotesta voisi saada säästöjä kasaan. Se puolestaan edellyttää taloudellisia panostuksia, Hyrkkö selittää.
Vaikeuksista huolimatta Hyrkkö on motivoitunut puheenjohtajaksi. Hän toteaakin, että puolueen tilanne on hänelle yksi syistä puheenjohtajan pestin tavoittelun takana.
– Olen ihmisenä sellainen, että vaikeat asiat vetävät puoleensa ja puolueen tilanne on aika vaikea, Hyrkkö tiivistää.