Ukrainan sotilaat puolustivat osin romahtanutta rakennusta. / mil.gov.ua

Saarroksiin jäänyt ryhmä sotilaita pidätteli venäläisiä yli kuukauden

Toretskissa on käyty rajuja kaupunkitaisteluita koko kevään ajan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime kuukausien kiivaimmat taistelut Ukrainan rintamalla on käyty Kurskin ja Pokrovskin ohella Toretskin kaupungin tuntumassa Donetskin alueella.

Kaupungin keskustaan edenneet venäläisjoukot joutuivat keväällä intensiivisten vastaiskujen kohteeksi. Jokaisesta rakennuksesta on taisteltu, ja ajoittain saman kerrostalon eri päädyt ovat olleet eri osapuolten hallussa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Pienen ukrainalaisryhmän kerrotaan jääneen alkukeväästä saarroksiin Toretskiin. He pitivät kiinni asemistaan 35 vuorokauden ajan jäätävän kylmässä ja osin romahtaneessa rakennuksessa. Venäläisjoukkojen hyökkäykset olivat taukoamattomia.

Radio Free Europen julkaisema videomateriaali näyttää, kuinka seitsemän hengen ryhmän komentaja huusi ikkunoista solvauksia ympärillä liikkuneille venäläissotilaille.

Ukrainan sotilaat kuuluivat poliiseista muodostettuun prikaatiin. Osa saarroksiin jääneistä sotilaista haavoittui koko helmikuun kestäneissä taistelussa.

– Kädessäsi on ase, ja yrität selviytyä käyttäen kaikkia vaistojasi. Tavoitteena on yksikkösi pelastaminen. En pidä itseäni kovana tyyppinä, mutta joskus pitää toimia toisin kuin siviilielämässä, Bohdan Kushnir sanoo.

Kushnir oli ollut tarkastamassa etulinjan tilannetta Toretskissa. Lyhyt vierailu venähti venäläisjoukkojen aloitettua hyökkäykset samanaikaisesti.

– He aloittivat aamuviideltä. Ja vaikka heidät pysäytettiin, niin he etsivät toista sisäänpääsyä iltaviiteen asti, sotilas sanoo.

Ukrainan lennokki lensi eräässä vaiheessa tarkkailemaan ryhmän taistelua. Ulkona olleet venäläissotilaat eivät halunneet vetäytyä vaan saivat kaikki surmansa.

Kolmanteen viikkoon mennessä ukrainalaisista kolme oli haavoittunut ja monet sairastuneet karuissa olosuhteissa. Kaupungissa taistelevat Venäjän joukot vain kiihdyttivät rynnäköitään. Ryhmä sai tärkeitä tiedustelutietoja droonien välityksellä ja otti muutamia venäläissotilaita sotavangiksi.

Lopulta lähellä toimivat yksiköt pystyivät järjestämään Elämä-koodinimellä kutsutun pelastusoperaation. Ryhmä haettiin turvaan miehistönkuljetusvaunulla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS