Sähkön hinnoitteluun on tulossa merkittävä muutos ensi keväänä. Jatkossa sähkönkulutusta mitataan 60 minuutin sijaan 15 minuutin jaksoissa. Uudistus aiheuttaa merkittäviä muutoksia etenkin pörssisähkön asiakkaille, sillä myös pörssisähkössä siirrytään tuntihinnoista varttihintoihin. Muutoksesta tiedottaa sähköyhtiö Vattenfall.
Uudistus tulee voimaan kaikissa Pohjoismaissa.
Sähköntuotanto on muuttunut etenkin tuuli- ja aurinkovoiman lisääntymisen myötä vaihtelevammaksi. Vaihtelevuus tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa. Tällä hetkellä sähköä mitataan tunneittain, mutta sähköntuotannon ja -kulutuksen tilanne voi muuttua tunnin sisällä moneen kertaan.
Siksi Vattenfallin mukaan on tärkeää pystyä mittaamaan, kohdentamaan ja hinnoittelemaan kulutusta ja tuotantoa lyhyemmissä aikajaksoissa. Varttimittaus ja -hinnoittelu siis mahdollistaa paremman kulutuksenohjauksen ja sitä kautta vakaamman sähköverkon Suomeen, Pohjoismaihin ja koko Eurooppaan. Tähän velvoittaa myös EU:n lainsäädäntö.
Jos asiakkaalla on kiinteähintainen sähkösopimus, muutos ei ole kovin suuri. Asiakkaan kulutus raportoidaan jatkossa 15 minuutin välein ja varttiraportointi näkyy erilaisissa kulutuksenseurannan palveluissa.
Eniten varttihinnoittelu vaikuttaa Vattenfallin mukaan pörssisähköä ostavien asiakkaiden elämään.
– Jos asiakas haluaa aktiivisesti optimoida kulutustaan hintojen mukaan, on jatkossa tärkeää keskittyä tietyn ajanjakson keskihintaan yksittäisten varttien sijaan. Esimerkiksi jos laitat saunan päälle kolmen tunnin ajaksi, keskeistä on koko kolmen tunnin keskihinta, ei yksi tai pari kalliimpaa varttia, Vattenfall selventää.
Muutos vaikuttaa myös aurinkopaneelien omistajien ja muiden sähkön mikrotuottajien arkeen, kun he myyvät ylimääräistä tuotantoaan sähköyhtiölle. Jatkossa tuotettua sähköä myydään verkkoon varteittain muuttuvalla hinnalla ja 15 minuutin jaksoissa. Kulutuksen netotus, jossa lasketaan yhteen asiakkaan ostama ja myymä sähkö, tapahtuu niin ikään vartin jaksoissa.
Kuten aiemmin käytössä olleet tuntihinnat, myös varttihinnat saattavat olla tiettyinä hetkinä äärimmäisen negatiivisia tai todella korkeita. Sähkön keskihinta kuukausi- tai vuositasolla ei sen sijaan tule juurikaan poikkeamaan nykyisestä.
– Lisäksi piikkihinnat saattavat kohdistua nykyistä lyhyemmille ajanjaksoille, jolloin niiden välttäminen on jatkossa helpompaa, Vattenfall kertoo.
LUE MYÖS:
Tämä sähkösopimus on lähes aina halvin – ekonomisti kumoaa yleisen harhaluulon