Kantaverkkoyhtiö Fingrid nostaa kantaverkkopalvelun maksuja kahdeksan prosenttia vuoden 2025 alusta. Korotuksen taustalla ovat Fingridin tiedotteen mukaan investoinnit kantaverkkoon ja sähköjärjestelmän hallinnan kustannusten kasvu.
Kantaverkkoyhtiön mukaan sen toiminnan kulut ovat nousseet merkittävästi viime vuosina. Samalla kuitenkaan tulot kantaverkkomaksuista eivät ole kasvaneet samassa suhteessa kulujen kanssa, sillä ne kertyvät pääosin sähkön kulutuksesta.
Kulujen kasvun taustalla on osaltaan kantaverkon asiakastarpeita vastaava mittava investointiohjelma, joka mahdollistaa ilmastotavoitteiden saavuttamisen puhtaalla sähköllä. Kantaverkon kehitys on Fingridin mukaan osaltaan mahdollistanut Suomen sähköjärjestelmän viimeaikaisen kehityksen, jonka myötä maassa oli viime vuonna yksi Euroopan alhaisimmista sähkönhinnoista.
Fingridin mukaan tämä kehitys vaatii investointien lisäksi entistä enemmän sähköjärjestelmän ylläpidolta ja hallinnalta. Sähkön kulutuksen ja tuotannon maantieteellinen eriytyminen lisää siirtotarvetta ja sähkön siirtohäviöitä. Sähköjärjestelmän muutos on kasvattanut voimakkaasti myös tarvetta voimajärjestelmän reserveille ja ratkaisuille, jotka varmistavat verkon muutos- ja häiriötilanteiden sujuvaa hallintaa.
Korotuksesta huolimatta Fingrid muistuttaa, että kantaverkkomaksut ovat reaalisesti laskeneet. Viimeksi maksuja korotettiin kahdella prosentilla vuonna 2022. Vuonna 2019 kantaverkkomaksuja laskettiin kahdeksalla prosentilla.
Kantaverkon maksujen korotuksen vaikutus kotitalouksien sähkön hintaan tulee Fingridin mukaan olemaan maltillinen. Sähkön kokonaishinta muodostuu kolmesta asiasta: sähköenergian hinnasta, sähkönsiirrosta ja veroista. Sähköenergian osuus loppusummasta on noin 40 prosenttia, sähkönsiirron osuus noin 30 prosenttia ja verojen osuus noin 30 prosenttia. Kantaverkon osuus kokonaishinnasta on noin 2–3 prosenttia.