Verottaja lähettää joka kevät kaikille suomalaisille veronmaksajille esitäytettävän veroilmoituksen tarkistettavaksi. Tänä vuonna ilmoitus pitää olla tarkistettuna ja täydennettynä edellisiä vuosia aiemmin.
Mihin asioihin veroilmoitusta tarkasteltaessa sitten kannattaa kiinnittää huomiota? Kysyimme asiasta Veronmaksajain keskusliiton verojuristilta Maisa Katiskolta.
Hänen mukaansa aivan aluksi ilmoituksesta kannattaa katsoa, että tulot ja menot ovat varmasti ilmoitettu oikein.
– Jokaisen velvollisuus on tarkistaa, ovatko tiedot oikein. Jos niille [verotiedoille] ei tee mitään, silloin katsotaan, että olet jättänyt veroilmoituksen sellaisenaan, Katisko kertoo Verkkouutisille.
Veroilmoitusta tarkistaessa kannattaa huolehtia myös siitä, että kaikki vähennykset on ilmoitettu oikein. Jos esitäytetyltä veroilmoitukselta puuttuu vähennyksiä, joihin olet oikeutettu, ne pitää ilmoittaa erikseen.
Se, millaisiin vähennyksiin verovelvollinen on oikeutettu, riippuu tapauskohtaisesti. Esimerkiksi kotona tehdyistä remonteista voi hakea kotitalousvähennystä. Jos työskentelet paljon kotoa käsin, voit hakea työhuonevähennystä. Verkkouutiset on kertonut verovähennyksistä aiemmin tässä artikkelissa.
Parhaimmillaan vähennykset voivat tuoda tuntuvia säästöjä. Siihen Veronmaksajain keskusliitolla ei ole antaa arviota, paljonko suomalaiset kotitaloudet menettävät rahaa ilmoittamattomien vähennysten takia.
– Käytännössä sitä on mahdotonta laskea, koska siitä ei ole tietoa, paljonko ihmiset jättävät ilmoittamatta erilaisia vähennyksiä, Katisko kertoo.

Pidä kuitit järjestyksessä koko vuoden ajan
Esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen on joka vuosi toistuva toimenpide. Osalle verovelvollisista tilanne aiheuttaa päänvaivaa, sillä veroilmoitusten läpikäynti ja korjaaminen saatetaan kokea työlääksi.
Katiskolla on antaa vinkki siihen, miten veroilmoitusten täyttämisestä saa itselleen vaivattomampaa.
– Vuoden aikana kaikki paperit ja kuitit kannattaa pitää tallessa ja järjestyksessä. Sitten kun on ilmoittamisen aikana, ne ovat valmiina kasassa eikä niiden kerääminen ole siinä vaiheessa niin iso vaiva.
Tarvittaessa esimerkiksi verovähennyksiä voi ilmoittaa myös pitkin vuotta.
– Esimerkiksi kotitalousvähennyksiä voi ilmoitella sitä mukaa kun saa kuitteja. Kuten myös luovutusvoittoja. Silloin ne kaikki eivät jää keväälle ilmoitettavaksi.
Pahin tilanne onkin se, jos verovelvollinen ei pidä kuittejaan ja muita tositteita minkäänlaisessa järjestyksessä. Kuitit saattavat olla siellä täällä eikä tietoja vuoden aikana kertyneistä tuloista ja menoista ole kirjattuna ylös mihinkään. Kun esitäytetty veroilmoitus saapuu, hukassa olevia kuitteja pitää alkaa kiireellä etsiä eri paikoista.
– Silloin tietojen täyttäminen voikin tuntua vaivalloiselta, Katisko huomauttaa.
Verojuristit saavat säännöllisesti yhteydenottoja esitäytettyihin veroilmoituksiin liittyvistä epäselvyyksistä. Katiskon mukaan yhteydenottoja tulee laidasta laitaan.
– Yleisimmät kysymykset liittyvät suosituimpiin vähennyksiin. Esimerkiksi kotitalousvähennyksistä ja luovutusvoitoista ja -tappioista kysytään paljon. Ei kuitenkaan ole mitään yksittäistä asiaa, joka aina nousisi esille. Kysymyksiä tulee tasaisesti kaikista asioista, Katisko kertoo.

Tietoja voi ilmoittaa määräajan jälkeenkin
Esitäytetyssä veroilmoituksessa on ilmoitettuna määräpäivä, mihin mennessä se tulee olla korjattu. Jos ilmoitusta ei palauta määräaikaan mennessä, veroilmoituksen tiedot katsotaan hyväksytyiksi.
Tarvittaessa tietoja voi korjata myös määräajan umpeutumisen jälkeenkin.
– Jos henkilökohtainen verotus ei ole päättynyt, uusia tuloja ja vähennyksiä voi edelleen ilmoittaa. Uusien tulojen kohdalla kannattaa kuitenkin varautua siihen, että niistä voi tulla myöhästymismaksu maksettavaksi. Pelkkien vähennysten ilmoittamisesta myöhässä ei tule maksua.
Jos verotus on ehtinyt kokonaan päättyä kyseiseltä vuodelta, tietoihin voi hakea korjausta oikaisuvaatimuksen kautta. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä kolme vuotta verovuoden päättymisestä. Tällä hetkellä oikaisua voi hakea vuodesta 2022 eteenpäin.
– Silloin voi tulla veronkorotus maksettavaksi, jos tuloja ilmoittaa myöhässä.
Katisko huomauttaa, että tulojen ilmoittaminen myöhässäkin on silti parempi kuin jättää ne kokonaan ilmoittamatta.
– Jos verottaja huomaa ilmoittamattomia tuloja ja korjaa verotusta, sanktiot ovat korkeammat.
LUE MYÖS:
Veroasiantuntija paljastaa: Näin säästät selvää rahaa