SAK:n toimipiste Helsingin Hakaniemessä. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

SAK:n mukaan yt-lakia halutaan heikentää

Palkansaajajärjestöt vastustavat ehdotettuja muutoksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n päälakimies Timo Koskisen mukaan yhteistoimintalain muutoksia pohtineen työryhmän työtä ei voi kuvata kolmikantaiseksi, sillä hallitusohjelmassa oli jo linjattu yksityiskohtaisesti lakimuutokset, eikä niihin voinut työryhmässä vaikuttaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön johdolla laaditussa mietinnössä muun muassa esitetään yt-lain soveltamisalaa nostettavaksi 20:stä 50 työntekijää työllistäviin työpaikkoihin. Keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK jättivät yt-lain muuttamista koskevaan mietintöön eriävän mielipiteen.

Koskisen mukaan yt-lain mukaisten neuvotteluaikojen poistaminen pienemmissä yrityksissä ja niiden lyhentäminen muissa johtaa työntekijöiden joutumiseen entistä nopeammin lomautetuiksi ja työttömiksi.

– On myös harmillista, että työntekijöiden kokemusta ja näkemyksiä ei koeta arvokkaaksi, kun pohditaan esimerkiksi vaihtoehtoja irtisanomisille ja lomautuksille, hän sanoo SAK:n verkkosivuilla.

Koskisen mukaan lakiin esitetyt muutokset tarkoittavat käytännössä muun muassa sitä, että työntekijä joutuu omien säästöjen ja yhteiskunnan tukien varaan aiempaa nopeammin.

Mietinnön mukaan yt-lain vähimmäisneuvotteluajat lyhenisivät noin puolella nykyisestä ja ne vaihtelisivat jatkossa viikosta kolmeen viikkoon. Koskinen pitää tätä merkittävänä heikennyksenä palkansaajien työsuhdeturvaan.

Hänen mukaansa on epäselvää, miten lain velvoitteet voidaan edes käytännössä täyttää, jos neuvotteluaikaa on vain viikko.

– Yhteistoimintalaki saatiin pari vuotta sitten uudistettua aidosti kolmikantaisin neuvotteluin. Orpon-Purran hallituksen uusitulla reseptillä aiempi uudistus pilataan, siitä ei kyllä jää työntekijöille hyvä maku suuhun, Koskinen kuvaa.

Taloudellisia vaikutuksia

– Neuvotteluaikojen poistaminen pienemmiltä alle 50 työntekijän yrityksiltä ja niiden puolittaminen muuten tarkoittaa työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan runsaan 40 miljoonan euron säästöä yrityksille. Sen sijaan irtisanottavan työntekijän osalta neuvotteluaikojen lyhentyminen puolella tarkoittaa esimerkiksi kolmen viikon palkan menetystä. Päälle tulevat vielä hallituksen työttömyysturvaan ja asumistukeen tekemät leikkaukset, Koskinen listaa.

– Lomautetut ja tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotut työntekijät tipahtavat aina ilman omaa syytään taloudelliseen kuoppaan, ja nyt sitä kaivetaan esitetyillä lakimuutoksilla syvemmäksi, hän jatkaa.

Koskisen mukaan on surkuhupaisaa, että kaavaillut muutokset eivät lakiesityksen vaikutusarvioinninkaan mukaan paranna työllisyyttä ja työntekijän työllistymisedellytyksiä, vaan heikentävät niitä.

– Tämä paljastaa uudistuksen todelliset syyt, jotka ovat ideologiset ja satavat taloudellisesti pelkästään työnantajan pussiin.

Mietintö on parhaillaan lausuntokierroksella, joka päättyy 23. elokuuta. Hallituksen tavoitteena on antaa esitys eduskunnalle marraskuussa ja uudistettu laki tulisi voimaan 1.7. 2025.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)