Patrian 6x6 panssaroitu ajoneuvo. LEHTIKUVA/HANDOUT/PATRIA

Saksa etenee Suomen johtamassa panssariajoneuvojen hankintaohjelmassa

Maan puolustusministeriö suunnittelee korvaavansa Fuchs-ajoneuvokalustonsa Patrian panssariajoneuvoilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksa liittyy monikansallisen CAVS-panssariajoneuvohankkeen (Common Armoured Vehicle System -hanke) hankintojen puitesopimukseen, joka mahdollistaa ajoneuvojen sarjatilaukset Patrialta. Sopimus on Suomen, Ruotsin sekä Latvian yhteinen.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että myös Saksa etenee Suomen johtamassa CAVS-hankkeessa. Olemme aktiivisesti markkinoineet yhteishankeohjelmaamme liittolaisille ja kumppaneille, puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Saksa liittyi CAVS-hankkeeseen vuonna 2023 ja CAVS:n tuotekehityssopimukseen keväällä 2024. Saksan puolustusministeriö suunnittelee korvaavansa Fuchs-ajoneuvokalustonsa Patrian 6×6-panssariajoneuvoilla.

Patria on sitoutunut teolliseen yhteistyöhön Saksan kanssa. Yhteistyö sisältää CAVS-ajoneuvojen valmistuksen Saksassa yhteistyössä saksalaisten kumppaneiden kanssa. Varsinaiset sarjahankinnat edellyttävät vielä Saksan parlamentin hyväksyntää.

Häkkäsen mukaan CAVS-ohjelma on hieno esimerkki EU:n puolustusteollisuusstrategian mukaisesta hankintayhteistyön lisäämisestä, Euroopan puolustuksen kehittämisestä ja puolustusministeriön aktiivisuudesta puolustusteollisuuden viennin edistämisessä.

– Ohjelma vahvistaa eurooppalaista puolustusta ja Nato-yhteistyötä. Tämän työn on myös Euroopan komissio huomioinut EDIRPA-rahoitusvälineen kautta saatavalla 60 miljoonan euron rahoituksella. Rahoitus hyödynnetään CAVS-ajoneuvojen käyttäjämaiden kesken monikansalliseen yhteistyöhön, hän kertoo.

CAVS-ohjelma mahdollistaa jäsenvaltiolle modernien panssariajoneuvojen nopeat ja kustannustehokkaat hankinnat.

Häkkäsen mukaan ohjelman laaja teollisuusyhteistyö EU-alueella parantaa koko unionin huoltovarmuutta ja valmiutta sekä eurooppalaisen puolustusteollisuuden kyvykkyyttä.

– CAVS-osallistujamaat hyötyvät yhteishankinnoista ja yhteisestä tuotekehityksestä sekä elinkaaren hallinnasta. Yhteistyö Saksan kanssa on sujunut erinomaisesti, joten CAVS-maiden Suomen, Ruotsin ja Latvian puolesta toivotan Saksan vielä kerran lämpimästi mukaan ohjelman sarjahankintasopimusvaiheeseen, Häkkänen lisää.

Suomen ja Latvian puolustusministeriöiden yhteistyönä vuonna 2020 käynnistyneen CAVS-hankkeen tavoitteena on panssaroidun 6×6 -ajoneuvojärjestelmän kehittäminen jäsenmaiden tarpeisiin.

Ajoneuvojen toimitukset Suomeen, Ruotsiin ja Latviaan ovat jo käynnissä. Maat ovat tilanneet yhteensä jo noin 700 panssariajoneuvoa Patrialta, viimeisimpänä Latvian tilaamat johtopaikka-ajoneuvot viime lokakuussa.

Suomi on tilannut CAVS-hankkeen puitteissa miehistönkuljetusajoneuvoja ja kriisinhallintatehtäviin tarkoitettuja raskaita miehistönkuljetusajoneuvoja.

Näiden lisäksi useiden maiden puolustusvoimat ovat osoittaneet vähintään alustavaa kiinnostusta CAVS-ajoneuvoihin.

CAVS-ohjelma on avoin Euroopan maille, joilla on samankaltaiset 6×6-ajoneuvokalustoa koskevat vaatimukset. Saksan ja Ruotsin mukaantulo mahdollistaa Pohjoismaiden ja Baltian alueen käyttäjäyhteistyön, yhteiset harjoitukset, kriisinhallintaoperaatiot ja on yksinkertaistanut logistiikkaa sekä parantanuthuoltovarmuutta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS