– Euroopan olisi tutkittava mahdollisuuksia antaa pitkäaikaista sotilaallista tukea Ukrainalle, mukaan lukien yhteistyö sen puolustusteollisuuden kanssa, Saksan puolustusministeri Boris Pistorius totesi maanantaina tapaamisessa Helenówissa Puolassa Puolan, Saksan, Ranskan, Italian ja Britannian puolustusministerien kanssa, kertoo Ukrinform.
Pistorius hahmotteli esityslistan keskeisiä aiheita: kuinka viiden maan ryhmä jatkaa merkittävää tukea Ukrainalle, missä muutokset voivat olla tarpeen ja miten tehostetaan yhteistyötä Ukrainan puolustusteollisuuden kanssa. Hän kuvaili tätä ”keskeiseksi tehtäväksi”.
– Meille kaikille yksi asia on selvä: tuemme Ukrainaa sen tiellä niin kauan kuin tarvitsee. Viime kädessä tarvitaan oikeudenmukaista ja kestävää rauhaa, jota ei neuvotella Ukrainan yli, Pistorius korosti.
Viiden maan puolustusministerit keskustelivat tavoista vahvistaa Ukrainan puolustusteollisuutta pitkällä aikavälillä – ei vain sodan aikana, vaan erityisesti sodanjälkeisenä aikana – turvallisuuden edellyttämien valmiuksien varmistamiseksi.
Saksalaisen poliitikon mukaan eurooppalaisilla aseyrityksillä voi ja niiden tulee olla tärkeässä roolissa asiantuntemuksellaan ja toimitusketjuillaan.
– Samalla Euroopan teollisuus voi oppia Ukrainan taistelukokemukseen perustuvien järjestelmien ja aseiden soveltamisesta, Pistorius painotti.
– Hyödymme kaikki innovaatiosyklistä, siitä ei ole epäilystäkään. Meidän eurooppalaisten on tehtävä enemmän oman turvallisuutemme ja puolustuksemme eteen. Meidän on tultava yhteiskuntina kestävämmiksi ja, mikä yhtä tärkeää, vahvemmiksi sotilaallisesti, hän sanoi.
Pistorius totesi, että eurooppalaiset ovat jo ottaneet viime vuosina merkittäviä harppauksia tähän suuntaan, kuten lisänneet puolustusmenoja ja tarkistaneet sotilaallisia valmiuksiaan.
– Tarvitaan kuitenkin konkreettisia lisätoimia selkeiden signaalien lähettämiseksi transatlanttisille kumppaneille, ja mikä tärkeintä Venäjälle.
Tällaisten toimien joukossa Pistorius korosti tarvetta parantaa Naton ja Euroopan unionin välisiä suhteita ja synkronoida Naton ja EU:n suunnitteluprosessit entistä paremmin. Hän ilmaisi ”erityisiä odotuksia” uudelta Euroopan komissiolta ja EU:n uudelta puolustuskomissaarilta tässä suhteessa.