Saksan puolustusministeri Boris Pistorius suhtautuu skeptisesti pitkän kantaman Taurus-risteilyohjusten toimittamiseen Ukrainalle. Tämä voi aiheuttaa kitkaa Saksan tulevassa koalitiohallituksessa, uutisoi Euromaidanpress.
Eroava sosialidemokraattinen liittokansleri Olaf Scholz vastusti johdonmukaisesti Taurus-ohjusten toimittamista Ukrainalle sanoen, että Saksa olisi tällöin vaarassa joutua sotaan.
Taurus-ohjusten toimittaminen täydentäisi Ukrainan hupenevia amerikkalaisia ATACMS-varastoja ja tarjoaisi teknologista etumatkaa Venäjää vastaan.
Puhuessaan sosialidemokraattisen puolueen konferenssissa Hannoverissa Pistorius myönsi, että edistyneen asejärjestelmän toimittamisen puolesta oli ”vahvoja argumentteja”, mutta korosti myös, että ”monia vahvoja argumentteja oli sitä vastaan”.
Hänen kommenttinsa on vastaus kristillisdemokraattien puheenjohtajan, tulevan liittokanslerin Friedrich Merzin lausuntoihin.
Merz vahvisti äskettäin tukevansa Ukrainalle kehittyneen asejärjestelmän toimittamista, jonka kantama on jopa 500 kilometriä, ja joka mahdollistaisi iskut syvälle Venäjän alueelle.
Merz kuitenkin tarkensi kantaansa lisäten, että tällainen toimitus vaatisi koordinointia eurooppalaisten kumppaneiden kanssa
– Tämä on koordinoitava, ja jos se on koordinoitua, niin Saksan pitäisi osallistua, hän sanoi.
Pistorius kyseenalaisti suoraan Merzin ehdotuksen tämän puolen ja huomautti, että hän ei tiennyt yhdestäkään eurooppalaisesta kumppanivaltiosta, jolla olisi samanlaisia ohjusjärjestelmiä arsenaalissaan.
Britannia ja Ranska ovat toimittaneet Ukrainalle Storm Shadow- ja SCALP-risteilyohjuksia, mutta näiden järjestelmien kantama on lyhyempi, noin 250 km.
Uusi hallituskoalitiosopimus CDU/CSU:n ja SPD:n välillä ei käsittele erityisesti Taurus-ohjuksia. Siinä todetaan yksinkertaisesti, että Saksa ”tukee Ukrainaa kokonaisvaltaisesti, jotta se voi tehokkaasti puolustautua venäläistä hyökkääjää vastaan ja puolustaa asemaansa neuvotteluissa”.
Vihreät ovat liittyneet CDU:han tukemaan Taurus-ohjusten toimittamista, mutta oppositiopuolueet vastustavat tiukasti ehdotusta. Niiden mukaan päätös voisi tehdä Saksasta suoran konfliktin osapuolen.
Bundeswehrin hallussa on tällä hetkellä noin 150 taistelukelpoista Taurus-ohjusta, vaikka Saksa tilasi alun perin niitä 600 kappaletta 2000-luvun alussa.
Ohjusjärjestelmää pidetään yhtenä Saksan asearsenaalin nykyaikaisimmista, ja se pystyy tunkeutumaan voimakkaasti linnoitettuihin kohteisiin, kuten bunkkereihin. Ohjus voi lentää matalilla korkeuksilla (35 metrissä), mikä vaikeuttaa niiden havaitsemista ja torjumista.
Marraskuussa 2024 tehdyn kyselyn mukaan 61 prosenttia saksalaisista vastusti Taurus-ohjusten toimittamista Ukrainalle. Vastustus oli suurempi Itä-Saksassa (76 %) verrattuna Länsi-Saksaan (56 %).