Kansanedustaja ja eduskunnan verojaoston puheenjohtaja Ville Valkonen (kok.) esitti Talouselämän haastattelussa harkittavaksi, että perintö- ja lahjavero puolitettaisiin kahden vuoden ajaksi. Sillä hänen mukaansa voisi ohjata varallisuutta uusiin investointeihin.
– Olen täysin vakuuttunut, että meillä tulisi iso varallisuuden siirtyminen eteenpäin. Verotulot tänä aikana voisivat jopa kasvaa. Veroale saisi omaisuusmassat liikkeelle ja verotettavaa olisi enemmän. Silloin ei tulisi lyhyen aikavälin alijäämähaasteita, Valkonen sanoo TE:lle.
Palkansaajien keskusjärjestö SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta tyrmää ehdotuksen.
– En ymmärrä, miten kehtaa esittää julkista taloutta heikentäviä veronkevennyksiä samaan aikaan kun perustelee hyvinvointivaltion palveluiden ja sosiaaliturvan isoja leikkauksia kestävyysvajeella, hän kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.
Kaukorannalta kysytään viestiketjussa, eikö kansalaisten vaurastuminen kuitenkin lisäisi ostovoimaa ja sitä kautta kasvua. Kaukorannan mukaan perintöveron vaikutus talouskasvuun on hyvin pieni.
– Ei kyse tietenkään ole siitä, etteikö soisi ihmisten vaurastuvan (saa vaurastua!), mutta moni muu vero vaikuttaa kannustimiin ja ihmisten ja yritysten päätöksiin suoremmin kuin perintövero. Esimerkiksi työn verotus vaikuttaa talouteen huomattavasti selvemmin kuin perintövero.
Verotus ei Kaukorannan mukaan ole muutenkaan talouskehityksen ajuri. Sen hänen mukaansa osoittaa pitkän nollakasvun aika ja sinä aikana tehdyt veronkevennykset.
– Tuon 17 vuoden nollakasvun aikana yhteisöveroa on alennettu 26 prosentista 20 prosenttiin. Voisi kai tuosta vetää senkin johtopäätöksen, että isotkaan veronkevennykset eivät luo kasvua, hän kirjoittaa.
En ymmärrä miten kehtaa esittää julkista taloutta heikentäviä veronkevennyksiä samaan aikaan kun perustelee hyvinvointivaltion palveluiden ja sosiaaliturvan isoja leikkauksia kestävyysvajeella.
— Ilkka Kaukoranta (@ikaukora) October 30, 2024
Tuon 17 vuoden nollakasvun aikana yhteisöveroa on alennettu 26 prosentista 20 prosenttiin. Voisi kai tuosta vetää senkin johtopäätöksen, että isotkaan veronkevennykset eivät luo kasvua.
Itse ajattelen, että Suomen talouskehitykseen vaikuttaa pääasiassa muut kuin veroasiat.
— Ilkka Kaukoranta (@ikaukora) October 30, 2024