Ranska aikoo esittää Ukrainaan massiivista rauhanturvaoperaatiota, puolalainen Rzeczpospolita-lehti kertoo.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron matkaa Varsovaan torstaina. Matkan tarkoituksena on lehden mukaan keskustella suunnitelmasta.
Taustalla ovat Macronin hiljattaiset tapaamiset Yhdysvaltain tulevan presidentti Donald Trumpin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. Trump on tehnyt useaan otteeseen selväksi haluavansa Ukrainan sodan nopeasti päätökseen. Trump vaati Venäjän diktaattori Vladimir Putinia jo suoraan neuvottelupöytään sosiaalisessa mediassa julkaistussa päivityksessä Syyrian vallankumouksen jälkeen.
– Käsittääkseni Emmanuel Macron kertoi Donald Trumpille, ettei Eurooppaa voida jättää Venäjän ja Yhdysvaltain neuvottelujen ulkopuolelle, koska sillä on tässä omat vakavat turvallisuusintressinsä ja lisäksi, että se on valmis ottamaan osaa prosessiin taloudellisesti ja myös kantamaan Ukrainan suvereniteetin puolustamisen riskiä, vaikutusvaltainen ranskalainen turvallisuuspolitiikan asiantuntija ja entinen eturivin diplomaatti Camille Grand sanoo Rzeczpospolitalle.
Grand toimi vuoteen 2022 asti Naton apulaispääsihteerinä. Hänen mukaansa Ukrainan turvatakuille on kolme mallia.
– Ensimmäinen niistä on ”saksalainen”: maa hyväksytään Länsi-Saksan tapaan Natoon ilman, että sen rajoja on lopullisesti ratkaistu.
Tätä ei Grandin mukaan kuitenkaan hyväksytä Yhdysvalloissa sen paremmin kuin Saksassakaan.
Toista vaihtoehtoa hän luonnehtii Israelin malliksi.
– Massiivinen Ukrainan aseistaminen rauhan sopimisen jälkeenkin, Grand summaa.
Tätäkin vaihtoehtoa hän pitää epätodennäköisenä, kun otetaan huomioon Yhdysvaltain ja Euroopan talouden tilanteet.
– Kolmantena on ”korealainen” malli: kansainvälinen rauhanturvaoperaatio, joka on valvonut Etelä- ja Pohjois-Korean välistä aselepolinjaa yli 70 vuotta. Kiovan turvatakuut perustuisivat tähän kolmanteen malliin – ensimmäisen ja toisen elementtejä sisältäen, Camille Grand toteaa.
Puolalaislehden mukaan Ranskan ajaman suunnitelman ytimessä on suuri rauhanturvaoperaatio, joka takaisi sen, ettei Moskova riko tulitaukoa tai lähde ylittämään aselepolinjaa. Tällaista mallia selvittäneen tutkija Elie Tenenbaumin mukaan osasto koostuisi viidestä prikaatista eli noin 40 000 sotilaasta. Puola johtaisi yhtä prikaateista.
Ukrainan linjaukset tukevat tietoja rauhanturvasuunnitelmasta ja Korean niemimaan tilannetta muistuttavasta mallista.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Kyiv Independentin mukaan maanantaina, että ulkomaisten rauhanturvaajien sijoittamista maahan voidaan harkita, mikäli Ukrainan Nato-jäsenyyden aikataulusta päästään selville.
Zelenskyi kommentoi asiaa tavattuaan Saksan CDU-puolueen johtaja Friedrich Merzin.
Myös Britannian on kerrottu tukevan Ranskan rauhanturvasuunnitelmaa.
– Sanon suoraan: voimme työstää Emmanuelin [Macron] ehdotusta. Hän esitti, että joukot joistakin muista maista voisivat tulla Ukrainan alueelle takaamaan turvallisuutta, kun Ukraina ei ole Natossa, Volodymyr Zelenskyi sanoi.