Sammon entinen konsernijohtaja Kari Stadigh sanoo Kauppalehden haastattelussa, että Suomessa tulevaisuudenuskoa on rapautettu väärän politiikan vuoksi.
– Olemme tulleet sellaiseen tilanteeseen, että osa näkee, ettei ole varmuutta siitä, että pystymme tarjoamaan paremman tulevaisuuden seuraavalle sukupolvelle. Maamme on eräiltä osin köyhtymässä eikä kasvamassa, Stadigh muistuttaa KL:lle.
Hän nostaa esiin velkaantumisen ja Sanna Marinin (sd.) johtaman hallituksen. Stadighin mukaan velkaantuminen köyhdyttää etenkin silloin, kun velkavipua käytetään tehottomien rakenteiden ylläpitämiseen.
– Meillä kävi epäonnea siinä, että Sanna Marin oli taloudellisesti niin kokematon. Velkaantuminen pääsi käsistä, Stadigh sanoo.
Toinen ja Stadighin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.
– Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa, Stadigh sanoo.
Stadighin mielestä ensikädessä pitäisi alentaa sellaisia veroja, joilla on yhteys riskinottoon eli omistamiseen ja investointeihin. Vain siten saadaan aikaan kasvua. Stadigh alleviivaa omistajuuden yhteyttä talouskasvuun.
Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Stadighin mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.
– Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua, Stadigh muistuttaa.
Suurta verouudistusta ei tällä hetkellä ole näköpiirissä.
– Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.
Stadigh muistuttaa, että monessa isossa ja vauraassa maassa alv on alhainen. Näin on asianlaita lähinnä EU:n ulkopuolella kuten Yhdysvalloissa ja Japanissa sekä vauraassa Sveitsissä.
– Yksi surullisimpia keskusteluja on yhtenäinen veropohja Euroopassa. Sehän on Brysselin uni, että he saisivat paljon verotuloja. Euroopan menestyksen kannalta verokilpailu on erittäin tärkeää, Stadigh huomauttaa.
Stadigh kannustaa siitä huolimatta suomalaisia vahvistamaan kansankapitalismia ja ostamaan osakkeita.
– Kun suomalainen sijoittaa varallisuuttaan, niin jos on mahdollista, niin ei pitäisi omistaa pelkästään asuntoa, vaan olisi viisasta olla muitakin omaisuusluokkia. Osakkeet ovat tuottaneet pitkällä tähtäimellä enemmän kuin pankkitili, ex-konsernijohtaja muistuttaa.