Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti viime vuonna työryhmän pohtimaan valtionosuusrahoituksen uudistamista. Työryhmä esitteli tämän viikon tiistaina ehdotelman uudeksi rahoitusmalliksi.
Uusi rahoitusmalli kokoaa nykyiset valtionosuudet, niihin liittyvät avustukset sekä harkinnanvaraiset toiminta-avustukset yhdeksi kokonaisuudeksi, joka tunnistaa erilaiset toimijat. Tulee olemaan pitkäaikaista ja lyhytaikaista rahoitusta ja näiden toteutumista tarkastellaan määräajoin.
– Jotta uudistus saataisiin lentoon, on samalla myös päätettävä rahoitustason korottamisesta. Taiteen kentän huoli rahoituksen riittävyydestä tulee ottaa vakavasti. Ilman lisärahoitusta uudistus voi jäädä torsoksi, eikä uusia taiteen toimijoita saada rikastuttamaan kulttuurikenttäämme riittävässä laajuudessa, vaatii kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti.
Hänen mukaansa nykyinen taiteen valtionosuusjärjestelmä (VOS) on ollut ongelmallinen, koska uusien toimijoiden pääseminen järjestelmän piiriin on hankalaa. Järjestelmä on rajattu koskemaan vain museoita, orkestereita ja teattereita, eikä se huomioi muuttuvaa taiteen laajentunutta kenttää riittävän hyvin. Näin meille on syntynyt taiteeseen kahdet markkinat eli Valtion rahoittama VOS ja Taiken rahoittama vapaa kenttä.
– Uudistuksessa on huomioitu hyvin myös taiteen vapaan kentän ongelma johtuen rahoituksen lyhytaikaisuudesta. Taiteen tekeminen nimittäin vie aikaa, kun kyse on luovasta prosessista. Usein yhden produktion tekeminen voi viedä kaksikin vuotta, ja rahoitusta pitää nykyisin hakea kummallekin vuodelle erikseen ja varmuutta rahan saamisesta ei ole. Tämä ei mahdollista työskentelyn kehittymistä ja pitkäjänteisyyttä. Uudistuksen myötä tämäkin ongelma tulee ratkaistua, sanoo Lauslahti.