Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituspuolueet ovat saavuttaneet poliittisen yhteisymmärryksen al-Holin leirin tilanteesta. Hallituksen tahtotilana on kotiuttaa leirillä olevat suomalaislapset mahdollisimman nopeasti.
– Tämä kysymys itsessään on vaikea ja moniulotteinen. Tätä olemme käyneet läpi, Sanna Marin sanoi eduskunnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Kymmenen kohtaa sisältävän linjauksen mukaan päätökset perustuvat viranomaisten tekemiin yksilöllisiin arvioihin. Tavoitteena on turvata lapsen etu ja varmistaa, ettei mahdollisista kotiutuksista koidu turvallisuusuhkaa Suomessa. Hallituksen lähtökohtana on auttaa lapsia.
– Näiden aikuisten osalta velvoitetta ei ole siihen, että aikuisia Suomeen tuotaisi. Mutta tämä lapsen etu on ensisijainen, ja se on toimivaltaisen viranomaisen tehtävä harkita ja arvioida, milloin lapsen etu parhaalla mahdollisella tavalla voidaan toteuttaa, Sanna Marin totesi.
– Minä olen käynyt tiivistä keskustelua tasavallan presidentin kanssa tästä kysymyksestä tänä lyhyenä aikana jonka pääministerinä olen toiminut. En sano niin että tämä (presidentin) ulostulo olisi vaikuttanut hallituksen linjauksiin, Sanna Marin sanoi.
– Olen aiemmin jo kertonut tasavallan presidentille ne näkökulmat, joista hallitus tulee oman linjauksensa muodostamaan, ja on hyvä todeta se, että meillä selvästi ei ole tästä erilaista näkemystä tasavallan presidentin kanssa, Marin jatkoi.
Linjauksen pohjalta laaditaan valtioneuvoston periaatepäätös valtioneuvoston yleisistunnon hyväksyttäväksi ja merkittävien ulko- ja turvallisuuspoliittisten näkökohtien osalta tiedoksi TP-UTVA:lle (ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta).
Valtioneuvoston linjaukset suomalaislasten kotiuttamiseksi al-Holin leiriltä ovat:
1. Viranomaistoiminta pyrkii aktiivisesti kaikissa tilanteissa turvaamaan, että noudatetaan oikeusvaltioperiaatetta, perustuslakia ja Suomen muuta lainsäädäntöä sekä kansainvälistä oikeutta mukaan lukien ihmisoikeussopimukset, lasten oikeuksia koskevat sopimukset ja muu soveltuva kansainvälinen oikeus.
2. Toimivaltainen viranomainen asiassa on ulkoministeriö ja ulkoministerin nimeämä erityisedustaja, joka johtaa viranomaistoimintaa ja siinä tehtävää viranomaisyhteistyötä sekä tekee kotiuttamisratkaisut Suomen lainsäädännön nojalla.
3. Ratkaisut, joita toimivaltaisen viranomaisen on tehtävä kunkin henkilön kotiuttamiseksi, perustuvat tapauskohtaiseen yksilölliseen harkintaan ja sitä toteuttaviin viranomaisarviointeihin ja päätöksiin.
4. Viranomaistoiminnan tavoite on turvata kaikissa tilanteissa lapsen etu. Tämän takaamiseksi asiassa tehdään saumatonta yhteistyötä lastensuojeluviranomaisten kanssa lastensuojelulain nojalla.
5. Osana tapauskohtaista yksilöllistä harkintaa toimivaltainen viranomainen pyrkii kaikin käytössä olevin tiedoin ja toimin varmistamaan, ettei kotiutettavista henkilöistä koidu turvallisuusuhkaa Suomessa asuville henkilöille. Viranomaisten velvollisuuksiin kuuluu perustuslain mukaisesti myös menetellä niin, että Suomessa oleskelevien turvallisuus ei vaarannu. Perustuslaissa on turvattu jokaisen henkilökohtainen vapaus, koskemattomuus ja turvallisuus. Suomalaisviranomaiset antavat tarvittavan tuen ja tiedon harkintaa varten.
6. Hallituksen lähtökohta on auttaa lapsia. Velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten avustamiseen ei ole.
7. Suomessa toimivaltaiset viranomaiset tutkivat ja arvioivat mahdolliset rikosoikeudelliset vastuut.
8. Hallitus arvioi tarpeet lainsäädännön muutoksiin liittyen terroristiseen toimintaan sekä tekee tarvittavat korjaukset lainsäädäntöön.
9. Tämän linjauksen pohjalta ulkoministeriö uusii erityisedustajan mandaatin ja ulkoministeriön toimintalinjauksen.
10. Tämä päätös on yleinen ohjaus, se ei ole oikeudellisesti velvoittava eikä se koske lastensuojelun tarvetta ja toimia yksilötasolla tai muutakaan yksilön oikeutta koskevaa asiaa.
Hallitus linjasi suomalaisten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä https://t.co/Z7z85d023i
— Valtioneuvosto | Statsrådet (@valtioneuvosto) December 16, 2019
1)Hyvää pyrkimys lasten hakemiseen,2)Toivottavasti kirjaus terrorismilaeista tarkoittaa,että viime talvena käynnistettyjä, nykyhallituksen hautaamia lakihankkeita nopeasti voimaan,3)Muutoin paljon ?merkkejä, @KarnaMikko & @liandersson tulkinnat jo ristiin https://t.co/T0CRNV3vmS
— Kai Mykkänen (@KaiMykkanen) December 16, 2019
Opposition välikysymys loi tarpeellisen paineen, hallitukselta tuli linjaus. Ongelma on, että sisältö jättää yhä liian paljon avoimeksi. Jo nyt eri hallituspuolueiden edustajat tulkitsevat sitä täysin eri suuntiin… Vastuu jää virkamiehille. Ei käy heitä kateeksi. #vastuu https://t.co/dreh9Z2Tyd
— Sanni Grahn-Laasonen (@sannigrahn) December 16, 2019
#Hallitus linjasi #Alhol sta siten, että mahdollistaa tapauskohtaisesti myös #isis naisten hakemisen Suomeen, #keskusta taipui, #supo a kannattaisi kuulla #HaavistoGate . Jos asia ei olisi vuotanut #isis naiset olisi jo hiljaisella hyväksynnällä tuotu Suomeen. #kd #vaelikysymys
— Sari Essayah (@SariEssayah) December 16, 2019
Voiko #hallitus selventää mikä on se poliittinen linjaus? En löydä sitä.Sekava tilanne jatkuu ja virkamiehet joutuvat vastuuseen. Jos olisin virkamies,en suostuisi. Presidentinkin yli kävellään.#alhol #välikysymys @Ulkoministerio @tervettatyota @niinisto https://t.co/EDqOzui9yR
— Mia Laiho (@MiaLaiho) December 16, 2019