Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma korostaa, että Sanna Marinin (sd.) hallituksen jälkeisen velkaisen julkisen talouden tasapainottamiseksi uudessa hallitusohjelmassa on panostettu työllisyyttä edistäviin toimiin, eli määritetty niin sanottu ”työn linja”.
– Suomi on ajautunut tielle, jossa menot eli pysyvät tulonsiirrot ja palvelut ovat samalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa, mutta tulot ovat selvästi muita Pohjoismaita pienemmät. Ainoa kestävä tapa tämän tien katkaisemiseen on työnteon lisääminen. Siksi työlainsäädännön ja sosiaaliturvan uudistuksia tarvitaan, Kauma kertoo tiedotteessa.
Tuoreessa hallitusohjelmassa on mukana esimerkiksi paikallinen sopiminen, jonka tavoitteena on pienentää työnantajan riskiä palkata uusi työntekijä. Hallitusohjelmassa on myös muita uudistuksia työlainsäädäntöön, esimerkiksi työntekijän takaisinottovelvoite poistuu alle 50 henkilöä säännöllisesti työllistävissä yrityksissä ja määräaikaisen työsopimuksen voi tehdä vuodeksi ilman erityistä perustetta.
Kauman mukaan tulevan hallituksen tavoitteena on, että työnhakijaa autetaan löytämään työpaikka. Työttömän alkukartoitukseen tullaan panostamaan, ja asiakkaidensa työhistorian ja osaamisen tuntevat työttömyyskassat auttavat työpaikan löytämisessä.
Kauman mukaan myös ansioturvan porrastaminen edistää työllisyyttä. Tulevan hallituksen mallissa kahdeksan työttömyysviikon jälkeen tuki laskee 80 prosentin tasolle alkuperäisestä ja 34 viikon jälkeen 75 prosentin tasolle. Työssäoloehto pidentyy puolesta vuodesta 12 kuukauteen.
– Olemme vuosien varrella saaneet aikaan kymmenistä sosiaaliturvan yksityiskohdista koostuvan tukihärdellin, joka ei kannusta ottamaan työtä vastaan yksinkertaisesti siitä syystä, että työstä saatava, käteen jäävä tulo ei ole riittävästi suurempi kuin erilaisista tuista käteen jäävä tulo. Joissain tapauksissa se voi olla jopa pienempi. Näin ollen syy olla ottamatta tarjottua työtä vastaan ei läheskään aina ole työttömän työnhakijan, vaan järjestelmän. Tätä lähdemme nyt muuttamaan, Kauma sanoo.
– Suomessa tehdään nyt viimeinkin ne uudistukset, jotka muissa Pohjoismaissa on tehty jo vuosikausia sitten, hän jatkaa.