Metsäpolitiikka on pidettävä jatkossakin EU:n jäsenmaiden käsissä, katsoo eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.).
Kokoomuksen, PS:n, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin eduskuntaryhmät jättävät yhteisen välikysymyksen hallituksen EU-vaikuttamisen laiminlyönneistä ennallistamisasetuksessa eli metsäpolitiikassa. Oppositioryhmien mielestä hallitus on vaarantanut Suomen kansallisen edun toteutumisen.
– Ennallistamisasetus on niin räikeällä tavalla epäsuotuisa Suomelle, ettei pitäisi olla mitään epäselvää siinä, että Suomen olisi Ruotsin lailla pitänyt vastustaa asetusta alusta alkaen, välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Sanni Grahn-Laasonen totesi opposition tiedotustilaisuudessa.
– Tässä prosessissa on useita virheitä, joista ehkä keskeisin liittyy tähän toissijaisuushuomautukseen, jonka Ruotsi teki, mutta ei Suomi ei tehnyt.
Grahn-Laasosen mukaan hallituksen hidastelu esti toissijaisuushuomautuksen jättämisen.
– Toissijaisuushuomautus jäi tekemättä siksi, että hallituksen sisällä oli niin rankat ristiriidat tässä asiassa, joten kirjeen antaminen eduskunnalle viivästyi kohtuuttomasti ja teki mahdottomaksi huomautuksen jättämisen.
– Tästä pääministeri (Sanna Marin (sd.)) ei pääse mihinkään. Pääministeri johtaa Suomen EU-politiikkaa. Hänen tehtävänsä on varmistaa, että Suomella on selkeät kannat ja että Suomi vaikuttaa EU:ssa, Grahn-Laasonen sanoi.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan EU-komission ennallistamisasetus puuttuu Suomen metsäpolitiikkaan kohtuuttomasti.
– Se aiheuttaa Suomelle kohtuuttoman suuret kustannukset, Orpo totesi.
Hänen mielestään pitäisi olla aivan selvää, että metsien vastuullinen hyödyntäminen on osa suomalaisuutta ja Suomen kansantalouden perustaa.
– Vihreän kullan kestävä käyttö ja terveet metsät luovat hyvinvointia, mutta ne ratkaisevat myös samalla ilmanmuutoksen haasteita. Metsät luovat ratkaisuja, joilla korvataan fossiilisia raaka-aineita.
– Siksi on nurinkurista liiallisesti rajoittaa metsien käyttöä. Metsät ja niihin pohjautuva talous ovat osa ratkaisuja, eivät osa ongelmaa. Tätä hallitus ei tunnu ymmärtävän, Orpo linjasi.
LUE MYÖS:
“Hallitus laiminlöi kansallisen edun” – lue koko kuuma välikysymys metsäpolitiikasta