Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah katsoo, että sosiaali- ja terveyspalvelut ovat Säätytalon hallitusneuvotteluissa ”valtava kokonaisuus”. Hän pitää työtaakkaa isona. Essayah väläyttää jopa mahdollisuutta, että neuvotteluihin nimettäisiin tältä osin kolmas alapöytä.
– En voi kadehtia sen (reformi)pöydän työtä. Se on valtavan iso. Ja siinä mielessä ajattelen – jo yksistään työmäärän takia – että sille pöydälle pitää antaa työrauha ja heidän antaa tehdä huolellisesti se työ, Essayah kommentoi asiaa Säätytalolla keskiviikkoaamuna toimittajille.
Sosiaali- ja terveyspalveluihin ja hyvinvointiyhteiskuntaan kytkeytyvästä laajasta kokonaisuudesta neuvotellaan reformipöytä ”kakkosessa”, jonka puheenjohtajana toimii Anna-Kaisa Ikonen (kok.). Alapöytiä johtavat Arja Juvonen (ps.) ja Toimi Kankaanniemi (ps.).
– Sekin ajatus on tässä välillä käynyt päässä, että pitäisikö vielä tuohon esimerkiksi kolmas jaosto ottaa mukaan.
Toinen vaihtoehto on, että joitakin sote-kokonaisuuteen liittyviä asioita siirrettäisiin toisiin pöytiin, mutta tämäkään ei olisi Essayahin mukaan helppo yhtälö.
Mitä tulee sote-kokonaisuuden rahoitukseen, Essayah muistutti karuista tosiasioista. Sote-menot tulevat väistämättä kasvamaan, joten leikkauksista puhuminen johtaa käytännössä harhaan:
– Jos ajattelemme, että mentäisiin nykyisen sote-lainsäädännön kulurakenteella, niin tämähän tarkoittaa sitä, että noin 4,5 miljardia euroa olemme laittamassa tulevina vuosina lisää rahaa soteen.
Sote-menot ovat siis kasvamassa ”joka tapauksessa” tulevina vuosina 4,5 miljardilla eurolla. Tämän lisäksi on puhuttu vielä puolentoista miljardin euron rahoitusaukosta. Essayah painotti, että sote-menojen kustannusten kasvua on kyettävä hillitsemään.
– On aivan selvää, että kustannukset tulevat kasvamaan, kun väestö ikääntyy ja palveluntarve kasvaa. Se, pystytäänkö tätä kelkkaa kääntämään, koska sote-lainsäädännön perusteella vasta vuonna 2030 olisi mahdollista tätä kustannusten kasvua taittaa.
– Jos ajattelemme, että tätä rataa jatketaan, olemme niin kovassa kustannusten kasvun nousussa – jos 25 prosenttia kustannukset kasvavat sosiaali- ja terveydenhuollossa – niin en tiedä, kestääkö mikään hyvinvointiyhteiskunnan pohja sitä.