Presidentti Sauli Niinistö kertoo MTV:n Uutisextrassa pitävänsä hyvänä asiana, että jalkaväkimiinojen käyttöönottoa selvitetään.
Tällä hetkellä Ottawan sopimus kieltää Suomea käyttämästä, valmistamasta tai varastoimasta jalkaväkimiinoja. Puolustusvoimat on parhaillaan laatimassa selvitystä siitä, olisiko miinoille tarvetta Suomen puolustuksessa.
Mikäli miinat haluttaisiin uudelleen käyttöön, sopimuksesta täytyisi erota. Tästä voisi päättää eduskunta, mutta Niinistön mielestä olisi hyvä kuulla lisäksi tärkeimpiä sopimuskumppaneita.
Niinistön mukaan keskustelu aiheesta nousee esiin säännöllisesti.
– Se on hyvä, että selvitellään. […] Pari vuotta sitten olin minäkin sitä mieltä, että kyllä niillä käyttöä olisi, Niinistö kertoo.
Presidentti sanoo myös uskovansa Suomen tilanteen Venäjän naapurimaana.
– Olettaisin että Suomen asiaa ymmärrettäisiinkin, Niinistö arvioi.
Yleisesti Niinistö pitää välttämättömänä, että Eurooppa panostaa omaan puolustukseensa. Tällä hetkellä Euroopalta puuttuu niin aseita kuin joukkoja, ja varustautumisessa on vakavia puutteita. Niin kansalaiset kuin valtiojohtokin ovat olleet sinisilmäisiä sotilaallisen uhan suhteen.
Niinistö korostaa erityisesti ohjuspuolustuksen merkitystä. Ukrainassa on nähty, että siviilit ja kriittinen infrastruktuuri joutuvat herkästi kohteeksi.
– Ilmapuolustuksen merkitys on selvästi noussut. Ja se on siviilien kannalta tietenkin aivan keskeinen asia, Niinistö linjaa.
Kaikesta huolimatta Niinistö ei usko Ukrainan sodan laajenevan maan ulkopuolelle. Euroopan olisi silti tärkeää varautua muunlaiseen Venäjän kiusantekoon ja hybridivaikuttamiseen.
Tällaisesta vaikuttamisesta on merkkejä Euroopassa, ja ehkä Suomessakin.
– Pelkään pahoin, että niihin me joudumme varautumaan. Se on Venäjän tapa myös koetella eurooppalaista väestöä ja sen kestävyyttä, Niinistö päättää.