Keskiviikkona päättynyt Naton huippukokous Vilnassa oli tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan historiallinen monessa mielessä. Tämä koskee myös Suomea, jolle kokous oli ensimmäinen puolustusliiton täysjäsenenä.
Huippukokouksen yhteydessä kokoontui ensimmäistä kertaa vasta muodostettu Nato-Ukraina-neuvosto, jossa Ukrainaa edusti presidentti Volodymyr Zelenskyi. Tätä Niinistö piti symbolisesti merkittävänä askeleena Ukrainan lähestymisessä kohti Natoa.
Tärkeä kädenojennus Ukrainan suuntaan oli myös se, että maalta ei edellytetä Naton jäsenyyteen valmentavan niin sanotun MAP-ohjelman (Membership Action Plan) toteuttamista.
– Pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvasi tätä mielestäni aika hyvin kertomalla, että kahden askeleen rytmistä on nyt siirrytty yhden askeleen rytmiin sikäli kuin kysymys on Ukrainan tulevasta Nato-jäsenyydestä, Niinistö sanoi huippukokouksen päätteeksi pitämässään tiedotustilaisuudessa.
– Periaatteessa sisältö on se, että kun olosuhteet, kriteerit, täyttyvät, silloin Ukraina kutsutaan Naton jäseneksi – tietenkin niin, että kaikkien pitää kutsuun yhtyä. Selvää on toki se, että tämä ei tapahdu sodan kuluessa, hän totesi.
Suomen kannalta tärkeää oli presidentti Niinistön mukaan se, että Turkki näytti juuri huippukokouksen alla Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnille vihreää valoa. Se, missä aikataulussa kaksi jäljellä olevaa maata Turkki ja Unkari ratifioinnin käytännössä toteuttavat, on kuitenkin kokouksen yhteydessä käytyjen keskustelujen valossa yhä epäselvää, hän huomautti.
Erityistä painoarvoa Niinistö antoi sille, että huippukokouksen päätöspäivänä G7-maaryhmä on antanut erillisen julistuksen pitkän aikavälin turvatakuiden antamisesta Ukrainalle Venäjän sotilaallisen uhan torjumiseksi tulevaisuudessa. Maiden julkistamaan pakettiin sisältyy tietyin edellytyksin muun muassa nykyaikaisia puolustustarvikkeita Ukrainan maa-, meri- ja ilmavoimille, joukkojen koulutusta, tiedustelutietojen jakamista sekä yhteistyötä kyberturvallisuuden alueella.
Kysymykseen siitä, millaisen viestin Niinistö lähettäisi huippukokouksen päätyttyä Venäjälle, presidentti antoi napakan vastauksen.
– Eiköhän kokouksen kulku ole riittävä viesti.