Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan viisumin saaminen ei ole subjektiivinen oikeus.
– Minusta on merkille pantavaa, että viisumin saanti johonkin maahan ei ole mikään subjektiivinen oikeus kenellekään, vaan viisumin antajalla, myöntäjällä on aina harkintavaltaa, Niinistö sanoi politiikan toimittajien tapaamisessa.
Presidentin mukaan venäläisille myönnettävien viisumien suhteen on tehtävä linjaus, jossa huomioidaan perheyhteydet sekä mahdollisesti myös opiskelijat ja työssäkäyvät ihmiset. Sen sijaan kiinteistön tai asunnon omistamista ei hänen mukaansa olisi tarpeen nähdä perusteena viisumin saamiselle.
– Meillä on nähty tähän asti kiinteistön tai asunnon omistaminen Suomessa viisumia tukevana seikkana, viisumin saantia tukevana seikkana. Minusta se ei ole tarpeen vaan olisi ehkä syytä nyt ilmoittaa selvästi, että Suomessa ilmoituspäivän jälkeen hankittava kiinteistö ei muodosta mitään erityistä perustetta, myönteistä perustetta viisumin saantiin, Niinistö sanoi.
Tällä voitaisiin presidentin mukaan välttää kiinteistön omistuksen jakoon tai kauppoihin liittyviä tilanteita, joista moni on ollut huolissaan. Niinistön mukaan olisi erittäin tarpeen, että Schengen-maiden kesken syntyy yhteinen ratkaisu viisumien myöntämisestä.
– Nimittäin sellainen tilanne, jos ajatellaan, että tänään joku Schengen-maa Moskovassa myöntää viisumin, mutta sitten rajalla ilmoitetaan, että ei tämä kelpaakaan enää niin tavallaan se, sanoisinko rintamalinja, siirtyy.
– Se ei olekaan enää Suomen rajaviranomainen valvomassa Venäjältä tulijoita vaan se on Schengen-alueen sisäinen omituinen tilanne, [jossa] toinen myöntää ja toinen epää, ja se ei ole järjestelmän kannalta todellakaan suotavaa, Niinistö sanoi.
Presidentin mukaan Suomi on myöntänyt venäläisille yhteensä arviolta noin 100 000 voimassa olevaa viisumia. Jo myönnettyjen viisumien suhteen ratkaisua voi olla hankala löytää.
– Tässä minulla ei ole mitään viisasten kiveä muuta kuin, että mieleen tulee väistämättä, joka voi olla hyvinkin laiton ratkaisu, että nuo viisumit vaan eivät sitten enää olisi valideja vaan henkilöt, joilla on näihin erityisperusteisiin liittyviä olosuhteita, hakisivat uudet viisumit.
– Mutta niin kuin sanoin, tämä saattaa olla hivenen liiankin reipas oikeudellisesti, Niinistö sanoi.