Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Neuvostoliitossa surmattujen suomalaisten kansanedustajien muiston kunnioittamisesta.
Eloranta haluaa Neuvostoliitossa surmatuille suomalaiskansanedustajille muistomerkkiä Suomeen, koska muistomerkkien pystyttäminen Venäjän Karjalaan ei Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan seurauksena ole mahdollista.
– Vuosina 1936-1938 (Josif) Stalinin vainoissa surmattiin jopa miljoonia ihmistä, joita Stalin piti poliittisina vastustajinaan. Vainojen uhreihin sisältyi myös tuhansia suomalaisia ja kymmeniä entisiä maamme kansanedustajia. Suomalaisuhreille ei ole pystytetty muistomerkkiä Venäjälle eikä Suomeen. Olisi aika kunnioittaa heidän muistoaan ja tarjota surmattujen jälkeläisille paikka muistaa menetettyjä läheisiään, Eloranta toteaa tiedotteessaan.
Vuosien 1937-1938 vainoissa teloitettiin Neuvostoliitossa vähintäänkin yli 10 000 Suomen ja Inkerin suomalaista. Vainoissa surmattujen joukkoon kuului myös yli 30 entistä kansanedustajaa.
Vainojen kohteina olleiden suomalaisten kohtaloita selvitetään osana Kansallisarkiston vastuulla olevaa Suomalaisten vaiheet Venäjällä 1917–1964 arkistotutkimushanketta, joka päättyy vuoden 2025 lopussa.
Vuonna 2021 pääministeri Sanna Marin (sd.) vastauksessaan Elorannan kirjalliseen kysymykseen koskien Neuvostoliitossa surmattujen suomalaisten muiston kunnioittamista totesi, että valtioneuvoston vuonna 2020 aloittaman hankkeen tehtävänantoon on syytä lisätä myös uhrien muistamisen muotojen selvittäminen.
Venäjän hyökkäyssodan takia hanke ei kuitenkaan tällä hetkellä enää juurikaan etene.
– Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa teki tutkimusyhteistyön mahdottomaksi ja poisti mahdollisuuden suomalaisuhrien muistomerkin pystyttämisestä Venäjällä pitkälle tulevaisuuteen, mutta vainoissa surmattujen kansanedustajien muistomerkille luonnollinen paikka olisi täällä maamme pääkaupungissa, Eloranta sanoo.
– Tämän aikaansaaminen on vain meidän suomalaisten tahdosta kiinni. Toivon, että (Petteri) Orpon (kok.) hallitus jatkaa tätä tärkeää muistamisprosessia ja saamme surmatuille Suomen kansanedustajille heidän ansaitsemansa muistomerkin, hän esittää.