SDP esittää vaihtoehtobudjetissaan henkilön ”arvonnousuveroa” osana omistamisen ja varallisuuden verotuksen toimia. Veron lasketaan kerryttävän 25 miljoonaa euroa vuodessa valtion kassaan.
– Säädetään verotusoikeus Suomessa asumisaikana kertyneen omaisuuden realisoitumattoman arvonnousun osalta, esityksessä todetaan.
Tuttavallisemmin henkilön arvonnousuvero tunnetaan niin sanottuna maastapoistumisverona.
SDP:n ohjelmissa vero on ollut jo pitkään. Sen käyttöön ottamista selvitettiin Sanna Marinin (sd.) hallituksen aikaan. Marinin hallituksen perimässä Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmassa ajatuksena oli löytää vero, joka estäisi ”ulkomailla asuvien Suomessa verovelvollisina olleiden myynteihin, lahjoihin ja perintöihin liittyvien verojen välttämisen”. Verkkouutiset kertoi verosuunnitelman taustoista tässä jutussa.
Veroideaa on arvosteltu ankarasti. Jopa veroa valmistellut valtiovarainministeriö tyrmäsi sen virkamiesselvityksessään jo vuonna 2020. Tästä huolimatta veroa on ajettu pääoppositiopuolueesta sitkeästi.
Maastapoistumisvero on osa SDP:n vaihtoehdossaan esittämiä omistamisen ja varallisuuden verotuksen toimia. Puolue suomii nykyistä hallitusta siitä, että sen veropolitiikka suosii ”omistamista ja haitallista kulutusta”. Oikeudenmukainen vaihtoehto on taas SDP:n mukaan lähes täysin päinvastainen.
– Suomessa verojärjestelmän painopistettä
tulee siirtää työn verotuksesta omistamisen ja haitallisen
kulutuksen verotukseen, vaihtoehtobudjetissa todetaan.
Yrittäjien verotukseen kiristys
SDP esittää vaihtoehdossaan kolmen miljardin euron sopeutusta. Meno- ja tulosopeutus toteutetaan suunnilleen samansuuruisena siten, että verotulot nousevat noin 1,5 miljardia ja menoja sopeutetaan noin 1,5 miljardilla. Suhteessa hallituksen vuoden 2025 talousarvioon, SDP lisää menoja vajaalla 300 miljoonalla. Verotulojen lasketaan taas kasvavan yli 300 miljoonaa euroa.
Niin leikkauksia kuin verotoimiakin kohdennettaisiin eri tavalla kuin hallituksen budjetissa.
SDP säätäisi esimerkiksi 2 prosentin solidaarisuusveron yli 91 200 euroa vuodessa ansaitseville ja tekisi indeksikorotuksen kaikille. Eläketulovähennyksen pienennys kuitenkin peruttaisiin ja nuorille ja pitkäaikaistyöttömille tulisi korotettu työtulovähennys. Lapsiperheiden ja pieni- ja keskituloisten työtulovähennystä niin ikään korotettaisiin.
SDP:n mukaan vaihtoehdossa kaikki alle 90 000 euroa vuodessa tienaavat maksaisivat nykyistä vähemmän tuloveroa.
Listaamattomien osakeyhtiöiden verotus kiristyisi peräti liki 300 miljoonalla eurolla osinkoverotuksen huojennuksen poistolla.
SDP sopeuttaisi taloutta esimerkiksi lakkauttamalla teollisuuden sähköistämisen tuen ja leikkaamalla 10 prosenttia kaikista muista suorista yritystuista. SDP leikkaisi myös esimerkiksi sairaanhoitovakuutuksen lääkärinpalkkioita, säästäisi vuokralääkäreistä ja rajaisi kotihoidontukea sekä karsisi esimerkiksi maataloustukia.
SDP ei tekisi muutoksia hallituksen reilun puolen miljardin säästötoimiin. Näistä suurimmat kokonaisuudet ovat valtion hallinto, valtion avustukset, kehitysapu ja liikenteen säästöt kohtuullistettuina. SDP ei hieman yllättäen peruisikaan kuin pienen osan ankarasti arvostelemistaan hallituksen säätämistä työttömyysturvan ja asumistuen leikkauksista.