Verkkouutiset

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

SDP:n mukaan ministerillä ei ole oikeutta vallan väärinkäyttöön

Timo Harakan mukaan vuosikymmenien ajan tasavallassa noudatettiin kultaista vallanjakoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Eduskunta ei ole tuomioistuin. Me emme käsittele täällä sitä, miten kansanedustaja Rydman kohteli alaikäisiä tyttöjä, jotka kertoivat ahdistelusta Helsingin Sanomille kesällä 2022. Emme käsittele edes kansanedustaja (Wille) Rydmanin tuolloin käynnistämää pyhää mediasotaa, sanoi SDP:n ryhmäpuheenvuoro pitänyt kansanedustaja Timo Harakka välikysymyksessä elinkeinoministeri Rydmanin asemasta.

– Me käsittelemme Rydmanin toimintaa sen jälkeen, kun hänestä tuli valtioneuvoston jäsen. Me käsittelemme vain poliittista luottamusta, onko pääministerillä luottamus omaan ministeriinsä, onko eduskunnalla luottamus, onko kansakunnalla, hän jatkoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän totesi, että vuosikymmenien ajan tasavallassa noudatettiin kultaista vallanjakoa.

– Poliittisen vallan käyttäjä ei saa painostaa vapaata lehdistöä, ei riippumatonta oikeuslaitosta, ei viranomaisia, saati yksittäisiä kansalaisia. Länsimaisessa demokratiassa poliitikon raja menee tässä: vapaa lehdistö, riippumaton oikeuslaitos, virkakunta.

– Ministerinä Wille Rydman on loukannut kaikkia näitä kolmea. Jokaista, Harakka sanoi.

– Myös ministerillä on oikeus mediakritiikkiin, mutta ei ole oikeutta vallan väärinkäyttöön ja jopa yksittäisten journalistien maalittamiseen. Toimittajan kokemuksella voin myös sanoa, että poliittinen painostus valitettavasti tuottaa tulosta, johtaa toimituksissa sensuuriin ja arkuuteen. Meidän vallankäyttäjien velvollisuus on varjella tiedonvälitystä, ei heikentää sitä, varsinkaan näinä aikoina, Harakka totesi.

Hän muistutti, että Rydman teki kaksi vuotta sitten Helsingin Sanomista rikosilmoituksen nimikkeillä törkeä kunnianloukkaus ja yksityiselämän loukkaus.

– Viime viikolla se koki mahalaskun: saatiin syyttämättä jättämispäätös niin Rydmanin oman toiminnan kuin lehden osalta. Ei hän edelleenkään ole ottanut opikseen, vaan arvostelee syyttäjää väärästä ratkaisusta, kuten aiemmin toisen poliitikon saamassa syytteessä. Ministerin asemassaan Rydman siis astuu toisenkin rajan yli: painostamaan riippumatonta oikeuslaitosta, Harakka katsoi.

Joulun alla Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi vaati hallitusta lopettamaan oikeusvaltion horjuttamisen.

– Kukas muukaan kuin ministeri Rydman kyseenalaisti julkisesti KHO:n presidentin huolen – ja suorastaan todisti, että oikeuslaitoksella on syytä pelätä poliittista painostusta.

Rydmanin omasta puolueesta oli julkisesti vaadittu potkuja apulaisoikeuskanslerille, siis hallituksen omalle laillisuusvalvojalle.

– Tämä oli Rydmanin mielestä täysin harmitonta ja oikeuslaitos turhan herkkänahkainen. Näin se kolmaskin vallanjaon raja rikkoutui, virkamiesten suoja, Harakka jatkoi.

Harakan mukaan ”kansanedustaja, joka tänään antaa ministerille luottamuksen, antaa hyväksynnän sille, että oikeusvaltion perusteita nakerretaan: sekä tärkeimpiä instituutioita että yksityisten ihmisten turvaa”.

Harakka ilmoitti sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kannattavan kansanedustaja Timo Furuholmin (vas.) esittämää epäluottamuslausetta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)