SDP:n kansanedustajan Mika Karin mukaan turvallisuuspoliittinen tilanteemme on epävakaisempi kuin kertaakaan yli 80 vuoteen.
Kun meistä tuli liittokunnan jäseniä, moni huokaisi helpotuksesta ja korosti, ettemme ole enää koskaan yksin. Emme ole, mutta meidän tulee yhä pitää huolta siitä, että olemme varautuneita kaikkeen ja pärjäämme kaikenlaisissa turvallisuustilanteissa, Kari sanoi torstaina pitämässään SDP:n ryhmäpuheenvuorossa.
Karin mukaan meidän tulee rakentaa vahvaa Nato-roolia ja tiivistää yhteistyötä niin kahden- kuin monenvälisesti Pohjoismaiden ja Itämeren maiden ja eurooppalaisten Nato-kumppaneidemme kanssa.
– Samalla Suomen tulee erityisesti pystyä ylläpitämään ja kehittämään suoraa yhteyttämme sotilaallisesti merkittävimmän liittolaisemme, Yhdysvaltojen kanssa.
Puheessaan Kari huomautti, että Suomessa ei ole syntynyt samanlaista puolustuksellista korjausvelkaa kuin monissa muissa Nato-maissa.
– Olemme huolehtineet kansallisesta puolustuksestamme myös silloin, kun sodan uhka oli kauempana. Silti meilläkin puolustusbudjettiin kohdistuu tulevina vuosina korotuspaineita muun muassa Nato-jäsenyyden tarpeisiin, Puolustusvoimien henkilöstön lisäämiseen, maavoimien suorituskykyjen sekä asevelvollisuuden kehittämiseen ja terveisiin kasarmeihin.
Hänen mukaansa on odotettavissa, että Naton puolustusbudjettitavoite tulee nousemaan nykyisestä.
– Tähän meidän tulee yhdessä varautua. Puolustusmenojen korotuspaineet ovat julkiselle taloudelle valtava haaste, johon meidän tulee parlamentaarisesti etsiä ratkaisut. Suomi on sitoutunut toteuttamaan Natossa yhteisesti sovitut tavoitteet. Samalla tulee voida edellyttää, että myös muut eurooppalaiset liittolaiset pääsevät näihin tavoitteisiin.
Puheessaan Kari muistutti, että Suomen turvallisuutta takaa myös jäsenyytemme EU:ssa. Hän huomautti, että EU:lla on tärkeä rooli eurooppalaisen turvallisuus- ja puolustusyhteistyön mahdollistajana ja laajan turvallisuuden tuottajana.
– Euroopan tulee kantaa vahvemmin huolta omasta turvallisuudestaan ja puolustuksestaan – EU-maiden on vihdoin herättävä tähän todellisuuteen. EU:n yhteistä puolustusteollisuutta on saatava ripeästi vahvistettua. Näistä haasteista unionin tulee viimein löytää yhteisymmärrys ja pystyä vastaamaan niihin nopeasti. Vahva ja yhtenäinen EU on meidän kaikkien etu ja turvallisuutemme tae, Kari painotti.
Kari myös huomautti, että kaikki sodat päättyvät joskus. Ukrainan sodan jälkeen Euroopan turvallisuusympäristö säilyy pitkään epävakaana.
– Rauhan tavoittelu on aina tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on, että se rakentuu kestävälle pohjalle. Huonosti rakennettu rauha on uuden sodan siemen. Kestävää ja oikeudenmukaista rauhaa ei voi syntyä ilman Ukrainaa ja Eurooppaa, Kari sanoi.
LUE MYÖS:
Antti Häkkänen: Suomen puolustus perustuu neljään asiaan