Miten SDP tämän tekisi? Odotukset olivat kovat, kun suurin oppositiopuolue oli kutsunut median paikalle esitelläkseen ”SDP:n 15 keinoa nopeamman hoitoon pääsyn turvaamiseksi, terveydenhuollon kustannusten kasvun hillitsemiseksi ja tehokkuuden parantamiseksi”.
Paikalla oli puheenjohtaja Antti Lindtman sekä sote-asioihin perehtyneitä kansanedustajia.
Paperinivaska oli pettymys. 15 keinoa oli saatu tavalla tai toisella paperille, mutta teksti oli paljolti ympäripyöreää muotoilua. Konkretiaa oli vähän eivätkä siinä mainitut keinot olleet vain SDP:n keksintöjä.
Toimittajien kysymykset rahasta ja siitä, paljonko tällä paketilla hillittäisiin sote-kustannuksia, väistettiin kehottamalla tutustumaan SDP:n vaihtoehtobudjettiin. Se kävi selväksi, ettei sieltä löydy suinkaan kaikkea.
Suurimpana näkemyserona hallituksen toimiin Lindtman mainitsi suhtautumisen hoitotakuuseen.
– Ja siihen on kustannukset osoitettu meidän vaihtoehtobudjetissa.
SDP:n keinopaketti voidaan jakaa karkeasti ottaen kolmeen: varsinainen pihvi -osastoon, hallituksessakin jo agendalla olevien osastoon sekä toivotaan toivotaan -osastoon.
Varsinainen pihvi -osastosta löytyi muutama konkreettinen keino, kuten hoitotakuun tiukentaminen takaisin kahteen viikkoon, vuokratyövoimalle asetettava hintakatto sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston mahdollisuuksien parantaminen puuttua yksityisten terveyspalveluiden toimiin.
Esimerkkeinä hallituksenkin agendalla olevat -osastosta ovat muun muassa omalääkärimalli, apteekkien sääntelyn keventäminen, teknologian ja digitaalisten palvelujen kehittäminen sekä hyväksi todettujen käytäntöjen ja toimintatapojen levittäminen hyvinvointialuilla.
Toivotaan toivotaan -osastosta hyvänä esimerkkinä on keino hoitoprosessien tehostamisesta ja käytännön integraatiosta. ”Hoitoprosesseja on uudistettava ja tehostettava, jotta saadaan aikaan sama tai parempi hoitotulos lyhyemmässä ajassa”, julistetaan SDP:n paperissa.
Tavoitteeseen pääsemiseksi henkilöstön osaamista on ”päivitettävä jatkuvasti” ja keskittämistä tehtävä siten, että ”löydetään tasapaino potilaiden tarpeiden ja välttämättömän erikoistumisen välillä”.
Päivystyksen ylikuormitusta helpotetaan huolehtimalla perusterveydenhuollosta ja vanhustenhuollosta, ”ei loputtomalla tehostamisella”, todetaan tämän jälkeen.
SDP:n puheenjohtaja Lindtman korosti tilaisuudessa toimittajille, että ”kukaan ei pääse pakoon” väestön ikääntymisestä johtuvaa palvelutarpeen ja kustannusten kasvua.
Paketin ympäripyöreys ja sen kustannusvaikutusten sivuuttaminen herättävät vahvan epäilyn, yrittääkö SDP kuitenkin tätä.