SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen katsoo, että paikallinen sopiminen avaa ”sokan” työntekijöiden oikeuksien polkemiselle.
Hänen mielestään Petteri Orpon (kok.) paikallisen sopimisen laajentamista koskeva esitys on ”suurin tasavertaisia työmarkkinoita heikentävä hanke”.
Rantasen mukaan esityksessä liittoon kuulumattomat työnantajat pääsevät nauttimaan eduista, joita on aiemmin saanut käyttää vain liittoonsa kuuluvat työnantajat. Nyt hänen mukaansa ”portit avataan selälleen eikä kukaan tiedä mikä edessä odottaa”.
– Paikallista sopimista on mainostettu oikeistopuolueiden toimesta hopealuodiksi, joka osuessaan korjaa kaikki työelämän ongelmat ja lisää työllisyyttä valtavasti. Hallitus ei itsekään ole pystynyt laskemaan esitykselleen minkäänlaisia työllisyysvaikutuksia. Mitä tämä siis kertoo hallituksen politiikasta? Se on ideologista, toivotaan toivotaan-politiikkaa, jossa toivotaan näkymättömän käden hoitavan ongelmat, mitä ei edes ole olemassa, Rantanen sanoo tiedotteessa.
Hänen mukaansa järjestäytymättömissä yrityksissä on paljon pieniä yrityksiä, joiden isoksi kynnykseksi yrityskohtaisen työehtosopimuksen solmimisessa nousee osaamisen puute työoikeudesta. Saadakseen tasavertaisia sopimuksia nämä yritykset joutuvat Rantasen mukaan käyttämään paljon aikaa ja rahaa työehdoista sopimiseen.
Rantanen katsoo, että todellisena uhkana on, että jatkossa työntekijöiden työehtoja poljetaan entistä enemmän. Isoimmat hyötyjät kaikessa tässä voivat olla epärehelliset yrittäjät, jotka jo nyt istuvat oikeusistuimissa työlainsäädännön rikkomuksista.
– Tämä työmarkkinoiden taksiuudistus tulee lisäämään epäselvyyksiä työehdoista ja riitoja, joita ratkotaan sitten pitkään ja hartaasti jo ennestään ruuhkaisissa oikeusistuimissa. Viikkotyöajat työntekijöillä saattavat nousta 60 tuntiin tai jopa suuremmiksi, kun ne nyt ovat 35–40 viikkotyötunnin välissä. Vuorokautisista ja viikkolepoajoista voitaisiin sopia huonommin, mikä heikentää työturvallisuutta ja työntekijän työssäjaksamista.
– Lisäksi valvontaan aluehallintovirastoille ei olla antamassa lisää resursseja, kun työnantajien valvontavelvollisuus häviää järjestäytymättömiltä. Päinvastoin valtionhallinnosta näiltäkin ollaan leikkaamassa. Harmaan talouden torjunta tulee vaikeutumaan todella paljon ja siitä kärsii ennen kaikkea rehellisesti toimivat yrittäjät sekä loppujen lopuksi suomalaiset työntekijät ja valtion talous. Veroeurot valuvat hyvinvointivaltiosta pois, joka ilmeisesti lienee hallituksen tavoite, Rantanen jatkaa.