Haupitsi poistuu suoja-asemasta lennokin havaittua sopivan kohteen. / United24

Sekunneissa tuliasemaan – Bohdana-haupitsit moukaroivat venäläisten asemia

Ukrainan puolustusteollisuus lisää omaa tuotantoaan, sillä länsimaiden tuen pelätään vähentyvän vuodenvaihteen jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan puolustusteollisuus on kiihdyttänyt kevään 2022 jälkeen merkittävästi omaa tuotantoaan.

Länsimaisen kaluston lisäksi maan omat asejärjestelmät ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Eräänä esimerkkinä on itseliikkuva 2S22 Bohdana -haupitsi, joita oli käytössä sodan alussa vain yksi kappale. KrAZ-6322-kuorma-auton alustalle sijoitettu tykki käyttää länsimaisia 155 millimetrin tykistöammuksia.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Haupitsien tuotantotahti on jo noin 20 kappaletta kuukaudessa. Puolustusteollisuuden yhtiöt ovat samalla kolminkertaistaneet panssariajoneuvojen ja nelinkertaistaneet panssarintorjuntaohjusten tuotannon. Ukrainan asevoimien hankintoihin käytettiin ennen sotaa noin miljardi euroa, mutta viime vuonna jo noin kymmenen miljardia euroa.

Bohdanan pitkän kantaman kerrotaan tulleen yllätyksenä venäläisjoukoille. Ukraina käytti asejärjestelmää Käärmesaaren vapauttamisessa keväällä ja kesällä 2022. Kaukaa ammuttavat kranaatit tuhosivat Venäjän ilmatorjuntajärjestelmiä ja muita kohteita.

Ukrainalainen United24-media esittelee asejärjestelmän käyttöä 45. tykistöprikaatissa, joka tukee taistelua Donetskin alueella. Rahoitusta aseisiin on tullut Tanskalta.

Sääolosuhteet tuottavat haasteita sotilaille, sillä maaperä on muuttunut pehmeän mutaiseksi. Ajoneuvot ovat jatkuvasti jumissa. Tykistöyksikön upseeri kertoo joukkojen käyttävän usein rypäleammuksia, mutta myös kaukomiinoja. Hän huomauttaa, että Venäjä käytti heti sodan alussa sirpale- ja fosforiammuksia ukrainalaisia vastaan.

– He eivät säästelleet iskuissaan. Nyt meidän on jotenkin puolustettava itseämme, upseeri sanoo.

Huolena on länsimaisen tuen väheneminen vuodenvaihteen jälkeen. Bohdana-miehistöt joutuvat käyttämään tämän vuoksi arvokkaita ammuksiaan säästeliäästi.

Eräs sotilas muistelee haupitsin ampuneen jopa 70 kranaattia yhdessä päivässä Donetskin alueella sijaitsevan Toretskin kaupungin suunnalla. Venäläisjoukot ovat rynnäköineet kuukausien ajan kaupunkia vastaan.

Viime aikoina ammuksia on käytetty 10–12 kappaletta päivässä. Vuosia sodassa olleet miehet kertovat olevansa taistelutehtävissä käytännössä vuorokauden ympäri. Asejärjestelmän kehitystyössä otettiin mallia Ruotsin Archer-haupitsista ja Ranskan Caesarista. Sotilaat kehuvat erityisesti sen tarkkuutta.

Bohdana-haupitsi ajetaan ulos suoja-asemastaan Ukrainan lennokin havaittua sopivan kohteen. Siirtymä kestää vain joitakin sekunteja. Tykin kantama on 40 kilometriä, mutta venäläiset ovat tällä kertaa vain kymmenen kilometrin päässä.

Jatkuvana uhkana ovat vastapuolen FPV-räjähdelennokit, jotka yrittävät etsiä Ukrainan tykkejä. Ne ovat usein hakuteillä ja iskeytyvät kymmenien kilometrien päähän. Drooneja pudotetaan elektronisen sodankäynnin järjestelmillä. Jos räjähdelennokki lähestyy, laitetaan oikea tykki suoja-asemaan ja esille otetaan valemaali.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS