Etelämantereen lähettyvillä sijaitseva pingviinien ja hylkeiden asuttama saarirykelmä on joutunut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tariffien kohteeksi, kertoo BBC.
Australialle kuuluvat asumattomat Heard ja McDonaldinsaaret sijaitsevat Eteläisellä jäämärellä, 1 700 kilometrin päässä Etelämantereesta ja 4 100 kilometrin päässä Australiasta. Saarilla ei asu ihmisiä, eikä niillä ole teollisuutta, tuontia tai vientiä.
Saarille pääsee vain viikon kestävällä laivamatkalla. Edellisen kerran saarella vieraili ihmisiä vuonna 2016, kun ryhmä radioamatöörejä kävi saarella lähettämässä radioviestin.
Tämä ei kuitenkaan estänyt Trumpin hallintoa asettamasta saarille 10 prosentin tuontitulleja.
Australian kauppaministerin Don Farrellin mukaan kyseessä on selvä virhe.
– Raukat pingviinit. En tiedä mitä he tekivät Trumpille, mutta tämä taitaa olla osoitus siitä, että koko prosessi oli rehellisesti sanottuna hätiköity, Farrell sanoi.
Läheisillä vesillä useita kertoja käyneen Tasmanian yliopiston professorin Mike Coffinin mukaan tullit tuskin vaikuttavat Heard ja McDonaldinsaarten vientiin, sillä sellaista ei ole olemassa.
– Siellä ei ole yhtään mitään, Coffin tiivistää.
Vaikka saarilla ei ole juurikaan taloudellista merkitystä, ovat ne silti Unescon maailmanperintökohde. Ne ovat harvinainen esimerkki paikasta, jotka ovat lähes täysin koskemattomia – saarille ole päässyt ihmisen vaikutuksesta ulkopuolista eläimistöä tai kasvillisuutta.
Saarilla pitää myös kotiaan satojatuhansia pingviinejä sekä runsaasti hylkeitä ja merilintuja.
Maailmanpankin mukaan Heardilta ja McDonaldinsaarilta on viime vuosina viety Yhdysvaltoihin pieniä määriä tuotteita. Vuonna 2022 määrä oli jopa 2,2 miljoonaa dollaria, koostuen lähes kokonaan sähkömoottoreista.
Tämä kuitenkin lienee kirjausvirhe, sillä pingviinit tuskin osallistuvat aktiivisesti maailmankauppaan.
Heardin ja McDonaldinsaarten lisäksi myös Australiaan kohdistettiin 10 prosentin tuontitullit. Lisäksi samansuuruiset mutta erilliset tullit asetettiin Australialle kuuluville Kookossaarille ja Joulusaarille.
Sen sijaan Tyynellämerellä sijaitsevalle ja Australialle kuuluvalle 2200 asukkaan Norfolkinsaarelle asetettiin huimat 29 prosentin tullimaksut.
Norfolkinsaaren korkeammat tullimaksut johtunevat siitä, että saari vei OEC:n mukaan vuonna 2023 Yhdysvaltoihin 655 000 dollarin edestä tuotteita, pääasiassa kenkiä ja autonmoottorin osia. Samaan aikaan pieni saari toi Yhdysvalloista vain 116 000 dollarin edestä lannoitteita.