Simon Elo sai tarpeekseen: Jussi Halla-ahon tulisi tuomita politiikassa toimivien häirintä

Sinisten ryhmäjohtajan mukaan PS:n liepeillä rehottaa pelottelu ja nettihäirintä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa on viime vuosina yleistynyt politiikassakin toimintamalli, jossa tietty ihminen tai ryhmä voidaan ottaa rankankin nettihäirinnän, pilkan, solvausten ja muunkin häirinnän kohteeksi. Kyse ei ole politiikkaan kuuluvasta arvostelusta eikä yksittäisestä huonosta käytöksestä vaan törkyryöpyistä. Osansa ovat saaneet monet eri tasoiset vaikuttajat.

Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon mukaan he tiesivät heti perussuomalaisista lähtiessään kesäkuussa, että heidät mustamaalataan. Monet ryhmässä olevat ovat saaneet yhä jatkuvan ryöpyn syytöksiä, joissa kovin usein käytetään samoja termejä kuten petturit tai luopiot.

Simon Elon mukaan hän tiesi tulossa olleesta mustamaalaamisesta siitä, että ”se on niin sanottujen halla-aholaisten toimintatapa”.

Elon mielestä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on asiassa merkittävässä roolissa.

– Jussi Halla-aho tekee siinä mielessä ovelasti, että ei hän koskaan itse sano, että teidän pitäisi käydä tämän henkilön kimppuun ja lähettää hänelle viestejä. Mutta käytännössä hän ohjaa ihmisiä sitä tekemään. Olisi aika naiivi ajatus, etteikö hän sitä tiedostaisi. Näin sitä toimintaa on analysoinut moni tutkijakin, Simon Elo toteaa Verkkouutisille.

Viimeksi torstai-iltana ilmiötä nähtiin, kun Elo kävi eduskunnan näytöksessä katsomassa Tuntemattoman sotilaan. Hän laittoi Twitteriin valokuvan itsestään elokuvan kahden näyttelijän kanssa. Vastauksiksi tuli viestejä kuten ”tiedätkö mitä aikanaan pettureille tehtiin”. Mukana ollut tunnettu näyttelijä joutui pyytämään taginsa poistamista.

PS:n liepeillä

Yleisessä käytössä olevat uhkailut ovatkin verhoiltuja. Niissä voidaan todeta myös esimerkiksi ”jonkun pitäisi tappaa sinut” tai ”toivottavasti pimeällä kadulla tapahtuu jotain”.

– Niillä halutaan päästä ihon alle. Yleensä ne ovat nimimerkkihenkilöiden jättämiä, Elo sanoo tutuksi tulleista viesteistä.

Uhkauksista ja törkeyksistä on tullut arkipäivää. Simon Elon mielestä asiasta pitää puhua.

– Minusta on kuvaavaa, että Jussi Halla-aho ei ole koskaan suoranaisesti tällaista tuominnut. Olen huomannut että Laura Huhtasaari on jossain vaiheessa kommentoinut medialle että hän tuomitsee sinisiin kohdistuvan uhkailun ja solvaamiset, ja se on hyvä. Mutta en ole huomannut koskaan – ja korjatkoon, jos olen väärässä – mutta en muista koskaan nähneeni Jussi Halla-ahon tuominneen tällaista toimintaa, Elo sanoo.

Elon mukaan Halla-aho on sen sijaan puhunut esimerkiksi MV-lehden tarpeellisuudesta. MV-lehdellä ja muilla vastaavilla valemedioilla on yhteytensä häirinnän lietsomisessa.

– En odota Halla-aholta irtisanoutumista, mutta tuomitsemista kyllä. Irtisanoutuminen tarkoittaisi, että tämä olisi hänen syytään, ja sitä en pysty sanomaan, mutta tuomitsemista siltä osin että hän johtaa yhtä eduskuntapuoluetta jonka liepeillä tämä ilmiö valitettavasti erityisesti rehottaa.

– Kun teimme ratkaisumme (lähdön perussuomalaisista), niin enpä ole saanut yhdeltäkään vihreältä uhkailuja. Mutta olen kyllä saanut uhkailuja ihmisiltä jotka selvästi antavat ymmärtää olevansa PS:n kannattajia.

Suojakilpi poistui

Simon Elo oli itse aikanaan perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja. Hän yllättää toteamalla kokeneensa, että tuolloin hänen nimensä perässä ollut PS-merkintä oli ”eräänlainen suojakilpi”. Hän sai vain antisemitistisiä solvauksia, ilmeisesti etunimensä takia, vaikka kristitty onkin.

– Se oli suojakilpi, että kun kuuluit tähän (perussuomalaiseen) puolueeseen, niin katsottiin että olet niin sanotusti meidän porukkaa. Suoranaista solvaamista ei tullut, vaikka maahanmuuttolinjaa esimerkiksi pidettiin liian löysänä. Sitten kun sitä puoluetaustaa ei enää ollut, niin padot aukesivat. Sitten on saanut kuulla ulkonäöstä, perheestä ja kaikesta.

Simon Elo arvelee, että osalla PS:n väestä on vaikeuksia käsittää ilmiötä, koska se ei kohdistu heihin itseensä.

– Kun heillä on se puoluetausta, joka suojaa tällaiselta ilmiöltä.

Timo Soinia on arvosteltu siitä, että hän PS:n puheenjohtajana aikanaan otti halla-aholaiset puolueeseen mukaan kannatuksen toivossa.

– Minusta Soinilla oli siinä mielessä järkevä ajatus, että PS olisi toiminut ukkosenjohdattimena. Eli olisi otettu mukaan nekin, jotka muuten jäisivät yhteiskunnan marginaaliin, ja olisi maltillistettu heitä, Simon Elo sanoo.

– Yleensähän näin tapahtuukin. Näen sitä hieman itsessänikin, joissain linjauksissa. Mutta jotkut eivät ole maltillistuneet, enemmänkin jopa radikalisoituneet.

– Liian pitkälle (PS:ssa) luotettiin yhtenäisyyteen ja korostettiin yhtenäisyyttä. Jakaantuminen alkoi näkyä viimeistään siirtolaiskriisin myötä (syksyllä 2015).

 

LUE MYÖS:

”PS:sta siirtymistä miettiviä pelotellaan”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)