Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja professori, intensiivianestesiologi Maurizio Cecconi kirjoittavat Lapin Kansassa mikrobilääkeresistenssin eli antibiootti-immuuniuden vaaroista.
– Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen 2022 raportin mukaan EU:ssa ja Euroopan talousalueella kuolee vuosittain yli 35 000 ihmistä mikrobilääkkeille vastustuskykyisiin infektioihin. Mikrobilääkeresistenssi on siis hiljainen pandemia.
Kirjoittajat korostavat juurisyyn olevan tuotantoeläimille annettavissa mikrobilääkkeissä eikä niinkään ihmisillä määrätyissä antibiooteissa.
– Tuotantoeläimille annetaan antibiootteja ennaltaehkäisevänä keinona infektioiden ehkäisemiseksi ja huonojen hygieniaolosuhteiden kompensoimiseksi, vaikka eläimet eivät tarvitse lääkkeitä tietyn sairauden hoitoon.
Pietikäinen ja Cecconi pitävät hälyttävänä sitä, että ”tutkimusten mukaan maailmassa yli 70 prosenttia kaikista mikrobilääkkeistä menee eläimille, joita kasvatetaan ruoaksi.”
He huomauttavat, että ”eläimille annettavat antibiootit aiheuttavat välillisesti ongelmia ihmisten terveydelle, aivan erityisesti tehohoitopotilaille”.
– Lääkeresistenttien bakteerien aiheuttamat infektiot voivat olla tehohoidossa oleville potilaille hengenvaarallisia. Ne ovat myös hankalia hoitaa ja voivat johtaa pitkittyneeseen sairaalahoitoon ja korkeampaan kuoleman riskiin. Kaiken tämän seurauksena infektiot myös kasvattavat terveydenhuoltokustannuksia.
Erityisen vaarallinen uhka on sepsis eli verenmyrkytys. Runsas mikrobilääkkeiden käyttö eläimillä on johtanut jopa moniresistenttien bakteerien kehittymiseen.
-Sepsis-tapauksissa näemme konkreettisesti, miten tarvittava hoito voi viivästyä mikrobilääkeresistenssin takia: henkilökunta yrittää löytää vaihtoehtoisia antibiootteja, jotka voisivat auttaa. Joskus saatavilla ei ole ollenkaan tehokasta antibioottia.
Kirjoitin yhdessä Maurizio Cecconin kanssa antibioottiresistenssistä – seuraavasta pandemiasta: https://t.co/WscVdP65SL
— Sirpa Pietikäinen
(@spietikainen) June 30, 2023