Ahvenanmaalla toimii turvallisuusviranomaisia, vaikka se on demilitarisoitu, muistuttaa sisäministeri Mari Rantanen (ps). Rantanen kirjottaa asiasta Centrum Balticum -säätiön Pullopostia-uutiskirjeessä. Rantanen käsittelee itärajan turvallisuutta ja muistuttaa, että samaan aikaan kun mediassa käsitellään yhtä teemaa kerrallaan, voi uhka vaania samaan aikaan myös jossain muualla.
– Itämerellä sijaitsee myös Ahvenanmaa, joka on itsehallinnollinen ja demilitarisoitu osa Suomea. Sotilaallinen läsnäolo ei ole siellä sallittu. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sielläkin voisi tapahtua. Toisaalta sotilaallisen läsnäolon puuttuminen ei myöskään tarkoita, etteikö saarella toimisi turvallisuusviranomaisia, Rantanen kirjoittaa.
Hän listaa, että Ahvenanmaalla on oma poliisi ja lisäksi myös Keskusrikospoliisin ja Suojelupoliisin edustus. Rajavartiolaitosta edustaa Länsi-Suomen merivartiosto.
Rantasen mukaan valtakunnan hallinnolle kuuluvia tehtäviä voidaan asetuksilla Ahvenanmaan maakunnalle, mutta myös päinvastoin. Hänen mukaansa on olennaista, että Ahvenanmaan turvallisuuteen liittyviä tehtäviä on sekä Ahvenmaan omilla viranomaisilla että Suomen viranomaisilla.
Sisäinen ja ulkoinen turvallisuus linkittyvät toisiinsa, ja niillä voi olla toisiinsa liittyviä heijastevaikutuksia. Sama pätee Rantasen mukaan Itämerellä ja Ahvenanmaalla.
– Turvallisuusriskejä voivat aiheuttaa niin vihamieliset toimijat kuin vaikkapa huonokuntoiset tankkeritkin. Siksi on tärkeää varautua monenlaisiin uhkiin myös Itämerellä. Ja siksi on myös tärkeää, että alueella toimivat turvallisuusviranomaiset pelaavat samaan maaliin.
Kokonaisturvallisuuden toimintamallia toteutetaan myös Itämerellä ja Ahvenanmaalla.
– Hyvät ja toimivat viranomaissuhteet ja myös henkilösuhteet ovat tässä avainasemassa. Ensimmäisenä, aina ja kaikkialla, tulee yhteisen Suomemme etu.