Yli puolet kansasta hyväksyy ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastamisen, kertoo Suomen Kuvalehti.
Lehden teettämään kyselyyn vastanneista 54 prosenttia kannattaa ansioturvan porrastusta niin, että summa on alussa nykyistä suurempi ja pienenee työttömyyden pitkittyessä. Noin joka kolmas (36 prosenttia) pitää ajatusta huonona.
Suhtautuminen porrastukseen on muuttunut dramaattisesti. Vielä 2000-luvun alussa tehdyissä kyselyissä ansioturvan porrastusta kannatti vain 25–30 prosenttia ja vastusti noin kaksi kolmasosaa suomalaisista.
Porrastuksella on melkein kaikissa puolueissa enemmän kannattajia kuin vastustajia. Poikkeuksena ovat vasemmistoliiton äänestäjät, joista enemmistö vastustaa porrastusta.
Portaittaisen mallin hyväksyy 75 prosenttia kokoomuslaisista, 62 prosenttia keskustalaisista ja 60 prosenttia vihreistä. Sosiaalidemokraateistakin sitä kannattaa 54 prosenttia ja vastustaa vain 40 prosenttia.
Mielipiteisiin vaikuttaa myös se, onko työttömyys osunut omalle kohdalle. Työttömistä vain joka neljäs on sitä mieltä, että ansiosidonnaisen turvan taso voi olla alempi, kun työttömyys pitkittyy.
Työttömyysturvan porrastusta on tarjottu yhdeksi keinoksi, jonka avulla Antti Rinteen (sd.) hallitus voisi saavuttaa tavoitteeksi asettamansa 75 prosentin työllisyysasteen vuoteen 2023 mennessä.
Rinteen hallituksen tavoitteena on 60[nbsp]000 päätösperäistä työpaikkaa.
Tutkimuksen teki Suomen Kuvalehdelle Taloustutkimus. Kyselyyn haastateltiin noin tuhatta 15–79-vuotiasta suomalaista. Puhelinhaastattelut tehtiin 24.9.–2.10., ja tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
KORJAUS 11.10.2019 kello 12.20: Poistettu jutusta Suomen Kuvalehdessä ollut arvio porrastuksen työllisyysvaikutuksista sen jälkeen, kun Suomen Kuvalehti korjasi juttuaan kyseisen kohdan osalta.