Saksa on estänyt lennokkien torjunta-aseiden ja tarkkuuskiväärien toimittamisen Ukrainalle Naton hankintaohjelman kautta.
Asiasta kertovat Financial Times ja saksalainen Bild.
– He rakentavat yhä Nord Stream 2 -kaasuputkea ja estävät samaan aikaan puolustusaseiden hankintaa. Se on erittäin epäreilua, Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov toteaa FT:lle.
Bild kertoo liittokansleri Angela Merkelin hallituksen estäneen muita Nato-maita myymästä aseita Ukrainalle tämän vuoden toukokuusta lähtien. Lehden tietojen mukaan Saksa käytti veto-oikeuttaan Natossa ja esti 90 Barrett-tarkkuuskiväärin myynnin Yhdysvalloista ja 20 lennokkien torjuntaan käytettävän EDM4S-aseen myynnin Liettuasta. Saksa taipui myöhemmin sallimaan jälkimmäisten aseiden toimitukset, koska ne katsotaan puolustusaseiksi. Saksan kerrotaan saaneen Hollannin mukaan vastustamaan toimituksia.
Bildin mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky pyysi Merkeliä sallimaan asetoimitukset elokuussa, mutta Merkel ei suostunut.
Oleksii Reznikovin mukaan Ukraina pyrkii nyt hankkimaan aseita kahdenvälisillä sopimuksilla muun muassa Yhdysvalloista, Britanniasta, Liettuasta ja Ranskasta.
Ukrainan puolustusministeri arvostelee länsimaita siitä, että ne pelkäävät laittaa kovan kovaa vastaan Venäjän kanssa.
– Se, ettei Venäjää provosoida – tämä strategia ei toimi eikä tule toimimaan, hän sanoo, muistuttaen Moskovan hyökkäyksestä Georgiaan vuonna 2008 sen jälkeen kun Ranska ja Saksa torppasivat maan haaveet Nato-jäsenyydestä.
Venäjä on koonnut viime kuukausina noin 100[nbsp]000 sotilasta ja runsaasti hyökkäyssotaan soveltuvaa kalustoa Ukrainan lähialueille. Tiedusteluarvioiden perusteella hyökkäysvalmistelut ovat todellisia. Kreml on samalla kiihdyttänyt Ukrainan ja Naton vastaista retoriikkaa ja esittänyt kovia vaatimuksia länsimaille turvatakuista ja Naton laajenemisen kieltämisestä.
Puolustusministeri Oleksii Reznikovin mukaan sodan leimahtaminen Ukrainassa olisi kamala tilanne Euroopalle ja johtaisi miljoonien pakolaisten virtaan EU-alueelle.
– Venäjälle lähtisi takaisin paljon ruumisarkkuja. Hyökkäys olisi nykymaailman loppu ja avaisi uuden aikakauden, jossa kansainväliset säännöt eivät päde.
Tieto Saksan toiminnasta on herättänyt arvostelua. Esimerkiksi Venäjän-tuntija, ekonomisti Anders Åslund kutsuu tapausta suoraan ”skandaaliksi”. Hänen mukaansa näyttää yhä todennäköisemmältä, että Angela Merkel on päätymässä entisten Saksan liittokansleri Gerhard Schröderin tapaan jonkin venäläisen valtion yhtiön hallitukseen.
– Mitä pidempään asun Washingtonissa, sitä kyynisempi minusta tulee. Lähes kaikessa on täällä kyse rahasta ja mitä enemmän tätä näen, sitä enemmän huomaan asioiden olevan näin muuallakin – ja tätä pitävät yllä hyväntahtoiset ihmiset, jotka uskovat, että kyse ei voi olla rahasta, Åslund lataa Twitterissä.
This is a big German scandal: Merkel blocked defensive arms deliveries to Ukraine through NATO for months.
It looks increasingly likely that she will join Schröder on some Russian state corporate board as so many other retired European politicians. They are so cheap. https://t.co/PBKB6iUFoE— Anders Åslund (@anders_aslund) December 13, 2021
The longer I live in Washington, the more cynical I become. Here almost everything is a matter of money and the more I see the more I notice that is the same elsewhere and it is facilitated by benevolent people who think it cannot be a matter of money.
— Anders Åslund (@anders_aslund) December 13, 2021