Kolme vuotta sitten Skotlannissa järjestettiin kansanäänestys itsenäisyydestä. Enemmistö (55 %) kannatti pysymistä Britanniassa.
Itsenäisyysäänestyksiä on tavattu järjestää harvoin, korkeintaan kerran sukupolvessa. Skotlannilla on lisäksi hyvät oltavat: Skotlannin parlamentti perustettiin uudelleen vuonna 1999, ja se saa päättää itse esimerkiksi koulutuksesta, terveydenhoidosta ja isosta osasta verotusta.
Brexit-äänestys oli skoteille takaisku. Lähes kaksi kolmasosaa heistä halusi jäädä Euroopan unioniin, mutta englantilaiset, joita on moninkertainen määrä skotteihin verrattuna, äänestivät toisin. Skotlannissa syntyi ajatus, että kun Britannia on eronnut EU:sta, Skotlanti äänestää itsenäisyydestä uudelleen, itsenäistyy ja liittyy takaisin EU:hun.
Brexit-äänestyksen jälkeen suunnitelma näyttikin saavan kansansuosiota, ja Skotlannin kansallispuolue, keskustavasemmistolaisen SNP:n puheenjohtaja Nicola Sturgeon alkoi puhua uuden itsenäisyysäänestyksen puolesta. Pian into laantui ja Sturgeon on ainakin toistaiseksi luopunut suunnitelmasta.
Syitä itsenäisyyden kannatuksen laskuun on monia. Vaikka EU-markkinat ovat Skotlannille tärkeät, Englannin markkinat ovat vielä tärkeämmät. Lisäksi skotit, vaikka haluavat pysyä EU:ssa, eivät halua valuutakseen euroa.
Edinburghin yliopiston politiikan tutkija Anthony Salamonen mukaan SNP haluaa, että Skotlanti saa jäädä EU:n sisämarkkinoille ja tulliliittoon, vaikka muu Britannia irtaantuisikin. Puolue laskee, että Brexit vie Skotlannista 80 000 työpaikkaa.
SNP on hahmotellut, että Skotlanti liittyisi Brexitin jälkeen Euroopan vapaakauppajärjestö Eftaan.
– Se tarkoittaisi, että Skotlannin pitäisi saada oma EU-erosopimus. Se on hyvin epätodennäköistä. SNP tietää tämän, koska sillä ei ole Brexit-neuvotteluissa mitään roolia. Silti SNP pitää ideaa esillä, Salamone sanoo Verkkouutisille.
Lue koko artikkeli kirjautumalla Facebookin tai Twitterin kautta Plus-palveluumme, se on ilmaista.