Tietovuotaja Edward Snowdenin paljastuksista suurelta osin vastannut toimittaja Glenn Greenwald kertoo the Intercept-sivustollaan, millaista profilointia NSA ja FBI ovat harjoittaneet.
Greenwaldin mukaan Snowdenin anastamista asiakirjoista löytyy lista, joka käsittää liki 7500 sähköpostiosoitetta, joita virastot tarkkailivat vuosina 2002-2008. Monet listan osoitteista kuuluvat henkilöille, joiden viranomaiset uskoivat olleen tekemisissä Al Qaidan, Hamasin ja Hizbollahin kanssa.
Suuri osa listan henkilöistä on muslimitaustaisia.
Listalla olevia kohteita olisi lain mukaan saanut vakoilla vain siinä tapauksessa, että tiedustelutuomioistuimelle osoitetaan ensin, että henkilö on todennäköisin syin sekä vieraan vallan tai terroristijärjestön palveluksessa että osallistuu vakoiluun, sabotaasiin tai terrorismiin. Tuomioistuimen olisi lain mukaan uusittava vakoiluoikeus 90 päivän välein.
”Interceptin kolme kuukautta kestänyt tutkimus – jonka aikana haastateltiin yli tusinaa nykyistä ja entistä tiedustelutuomioistuimen toiminnassa mukana ollutta liittovaltion viranomaista – osoittaa, että käytännössä NSA:n harjoittama vakoilu antaa Yhdysvalloille laajat mahdollisuudet valvoa omia kansalaisiaan”, Greenwald kirjoittaa.
Intercept on poiminut Snowdenin vuotamalta listalta esimerkeiksi NSA:n ja FBI:n vakoilun kohteeksi joutuneita henkilöitä, joiden valvontaa se pitää varsin erikoisena.
Listalla on muun muassa sotilasuran tehnyt pitkäaikainen republikaanipoliitikko ja sisäisen turvallisuuden viraston neuvonantaja Faisal Gill, terrorismitapauksia hoitanut tunnettu lakimies Asim Ghafoor ja Rutgersin yliopiston kansainvälisten suhteiden professori Hooshang Amirahmadi. Listalla on myös tunnettuja muslimeiden oikeuksia ajavia ihmisoikeusaktivisteja.
Interceptin haastattelemat vakoilun kohteiksi joutuneet uskovat virastojen valinneen heidät heidän uskonnollisen ja etnisen taustansa vuoksi.
Snowdenin paljastamat asiakirjat osoittavat viranomaisten suhtautuneen muslimeihin ennakkoluuloisesti.
Esimerkiksi vuonna 2005 tiedusteluviranomaisille jaetussa sisäisessä ohjeessa neuvotaan, millä tavalla muistiot tulisi rakentaa, jotta tiedustelutuomioistuimelta irtoaa lupa vakoiluun. Ohjeen mallilomakkeissa kohteeseen viitataan nimellä ”Mohammed Rättipää”.
Vergen mukaan uudet paljastukset ovat ensimmäiset konkreettiset todisteet siitä, että Yhdysvaltojen kansalaiset ovat joutuneet vakoilun kohteiksi. Ne voivat johtaa oikeusjuttuihin valtiota vastaan.