Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen pitää uutista Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnitelmasta palauttaa jalkaväkimiinat osaksi Suomen puolustusta merkittävänä. Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) käynnistämä selvitys jalkaväkimiinoista valmistui maaliskuun lopulla ja nyt hallitus on tehnyt kokonaisarvion tilanteesta.
Selvityksessä on huomioitu Heinosen mukaan Venäjän toiminta Ukrainan sodassa, sodankuva, kotimainen tuotantokyky sekä kansainväliset hankintamahdollisuudet ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden asettamat velvoitteet puolustukselle.
Suomi on ollut jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan sopimuksen osapuoli vuodesta 2012. Heinonen kirjoittaa tänään julkaistussa blogitekstissään liittymisen sopimukseen olleen virhe. Suomen ei hänen mukaansa tulisi rajoittaa itseltään puolustukseen soveltuvien aseiden valikoimaa, sillä aggressiivisen Venäjän naapurimaana Suomi tarvitsee vahvan puolustuksen.
Kansanedustajan mukaan Venäjän toimintaa Ukrainan sodassa on hyödynnetty arvioitaessa Suomen puolustusta. Hän huomauttaa ettei Venäjä ole Ottawan sopimuksen osapuoli. Maa on myös käyttänyt jalkaväkimiinoja Ukrainaa vastaan.
– Ukrainan tapahtumien oppeja on siis ammennettu ja viimeisen vuoden tapahtumat ja Venäjän toiminta veivät tilanteen siihen, että jalkaväkimiinat tarvitsemme mukaan yhdeksi lukoksi, Heinonen sanoo blogissaan.
Jalkaväkimiinat täydentävät Suomen Puolustusvoimien suorituskykyä, kansanedustaja arvioi. Hän muistuttaa, että Suomen on Naton jäsenenä puolustettava oman rajansa rinnalla myös koko liittokunnan Venäjän vastaista rajaa.
Jalkaväkimiinat soveltuvat selvityksen mukaan hyvin Suomen puolustamiseen, sillä ne hidastavat hyökkääjän etenemistä ja ovat teknisesti yksinkertaisia sekä kustannustehokkaita. Niitä on lisäksi tarpeen vaatiessa mahdollista tuottaa nopeasti suuria määriä Suomessa, kansanedustaja perustelee.
– Jalkaväkimiinat auttavat säästämään puolustustaistelussa omien sotilaiden henkiä ja hidastavat hyökkääjän liikettä merkittävästi, Heinonen sanoo.
Hän toteaa, ettei Suomeen kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa. Turvallisuusympäristön muutos edellyttää kuitenkin poliitikoilta Suomen puolustuksen vahvistamista.
– Sodankuva on muutoksessa, mutta sen perinteiset lainalaisuudet ovat säilyneet. Aiemmin arvioitiin, että teknologian kehitys vähentäisi jalkaväen merkitystä. Venäjän jalkaväen merkittävä ja perinteinen rooli maaston hallussapitäjänä ja valtaajana on kuitenkin säilynyt, kansanedustaja kirjoittaa.
Heinonen huomauttaa oman puolueensa vastustaneen Ottawan sopimusta jo pidempään.
– Meille kokoomuksessa asia oli selvä jo aiemmin. Kokoomus on puoluekokouspäätöksellä kannattanut Ottawan sopimuksesta irtautumista vuodesta 2014 lähtien. Nyt tehty linjaus prosessista sopimuksen irtisanomiseksi toteuttaa puolueen pitkäaikaisen tavoitteen, Heinonen toteaa.
– Tämän päivän maailmassa, epävakaan ja arvaamattoman diktatuurin naapurissa, maamme ja suomalaisten turvallisuuden maksimoimiseen, mutta myös ihan varmistamiseen tarvitaan myös jalkaväkimiinat.
Heinosen mukaan lainvalmistelu Ottawan sopimuksen irtisanomiseksi aloitetaan pikimmiten ja tarkoituksena on käsitellä päätös eduskunnassa kesäkuun aikana. Tällöin irtaantuminen sopimuksesta olisi mahdollista vuodenvaihteessa 2025-2026.
Kansanedustaja lisää, että Ottawan sopimuksesta irtaantuminen ei muuta itärajalla liikkumista, vaan rajan läheisyydessä voi kulkea turvallisesti jatkossakin. Jalkaväkimiinoja käytetään vain sotatilanteessa, jolloin ne merkitään ja niitä valvotaan tarkkaan.
– Suomalaiseen miinojen käyttötapaan ei kuulu niiden ”kylväminen” sattumanvaraisesti ympäriinsä. Olemme siis aina ollut vastuullinen miinoittaja ja olemme sellainen jatkossakin jos Venäjä maahamme hyökkäisi, Heinonen perustelee.