Mies teki työhakemusta tietokoneella. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Somealustat jakavat työnhakijoita voittajiin ja häviäjiin

Tutkimuksen mukaan algoritmit antavat kasautuvasti hyötyä osalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työnantajat hyödyntävät työntekijöiden etsinnässä yhä useammin algoritmisia etsintä- ja suosittelutyökaluja.

Somealustojen, kuten LinkedInin, algoritmit tehostavat työnantajien ja -hakijoiden kohtaamista, mutta samalla niiden kuratoima näkyvyys jakaa työnhakijoita voittajiin ja häviäjiin.

Osa saa kasautuvaa hyötyä algoritmien tuomasta näkyvyydestä, kun taas heikompaa näkyvyyttä nauttivat työnhakijat jäävät proaktiivisissa rekrytointiprosesseissa taka-alalle.

– Some-headhunting ei ole uusi ilmiö, mutta tutkimukseni perusteella väitän, että uusien teknologioiden myötä proaktiivinen työnhakijoiden etsintä yleistyy tulevaisuudessa. Muutos haastaa käsitystämme reilusta rekrytointiprosessista, sanoo Jyväskylän yliopiston tiedotteessa YTM Matti Laukkarinen.

Laukkarinen selvitti väitöstutkimuksessaan, kuinka työnantajat hyödyntävät henkilökohtaisia verkostoja ja sosiaalisen median alustoja potentiaalisten työnhakijoiden etsinnässä.

Tutkimuksessa erityisesti tarkasteltiin sitä, kuinka some-alustojen algoritmiset kuratointijärjestelmät ohjaavat työnhakijoiden etsintää.

Kun rekrytoijat kohdistavat työpaikkatiedottamista tietyntyyppisille työnhakijoille, ulkopuolelle jäävät työnhakijat eivät saa edes mahdollisuutta hakea työtä.

Myös rekrytoijien on vaikea arvioida algoritmien reiluutta, sillä LinkedInin kaltaiset alustajätit pitävät algoritmiensa toimintaperiaatteet salassa. Tämä antaa alustoille huomattavaa valtaa rekrytointiprosessissa.

Kyky tunnistaa algoritmien taipumuksia on tärkeää, jos niitä haluaa hyödyntää työnhaussa ja rekrytoinnissa. Tämä ei ole yksinkertaista, sillä läpinäkymättömyyden vuoksi joudumme toimimaan osittain arvailujen varassa.

– Vaikka tutkimukseni antaa tietoa työnhakijoiden somekäyttäytymisen merkityksestä, on vaikea tietää varmuudella, miten algoritmit lopulta arvottavat työnhakijoiden digitaalista jalanjälkeä.

Työnhakijat voivat hyödyntää algoritmisia taitoja tehdäkseen osaamisensa paremmin näkyväksi potentiaalisille työnantajille. Työnantajien tulisi taas kyetä hyödyntämään algoritmeja tavalla, joka tukee reilua rekrytointia eikä potentiaalisia kandidaatteja jää algoritmiavusteisten rekrytointiprosessien ulkopuolelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)