Velallisten tulojen ulosmittausta pitäisi yksinkertaistaa, ehdottaa oikeusministeriön työryhmä mietinnössään.
Tällä hetkellä sosiaaliturvaetuuksista ulosmitataan esimerkiksi työeläke ja työttömän ansiopäiväraha. Esimerkiksi takuueläkettä ja työttömän peruspäivärahaa ei ulosmitata, mutta ne otetaan kuitenkin huomioon tuloina muita tuloja ulosmitattaessa.
Tiettyyn tarkoitukseen myönnetyt etuudet, kuten asumistuki ja toimeentulotuki, taas jätetään kokonaan ulosmittauksen ulkopuolelle.
Työryhmä esittää, että jatkossa ulosmittauksen ulkopuolelle jäisivät vain ne etuudet, jotka on myönnetty tiettyyn tarkoitukseen, kuten esimerkiksi asumistuki ja toimeentulotuki. Muut etuudet olisivat ulosmitattavia sen perusteella, ylittääkö etuuden määrä velalliselle jätettävän suojaosuuden määrän.
Suojaosuus on rahamäärä, joka velalliselle on jätettävä toimeentulon turvaamiseksi. Kaikkea suojaosuuden ylittävää tuloakaan ei kuitenkaan ulosmitata.
Muutos yksinkertaistaisi sosiaaliturvaetuuksien ulosmittausta ja parantaisi ulosottovelallisten yhdenvertaista kohtelua.
Lisäksi työryhmä ehdottaa ulosmittauksen laskentasääntöjen uudistamista. Jatkossa velallisen nettotuloista voitaisiin ulosmitata suojaosuuden vähentämisen jälkeen tietty prosenttiosuus tulojen suuruuden mukaan.
Suojaosuuden euromäärä, elatuksen varassa olevien henkilöiden vaikutus sekä ulosmittausprosentit eri tulotasoilla edellyttävät vielä tarkempaa arviointia.
Ulosmittauksen laskentasääntöjä uudistettaessa tulee arvioida tarkemmin myös vapaakuukausia ja ulosmittauksen määrän rajoittamista sekä elatusapuvelkojen perintää koskevien säännösten muutostarpeet.