Venäjän täysimittainen hyökkäyssota Ukrainaa vastaan vaikuttaa saksalaistutkija Stefan Meisterin mukaan peruuttamattomasti Euroopan geopoliittiseen asetelmaan.
Hän pitää hämmästyttävänä, että maa, jolla on niin rajalliset voimavarat, pystyy käytännössä määrittämään sen, miten eurooppalaisten valtioiden on tässä tilanteessa toimittava.
Meister painottaa, että Vladimir Putinin johtamalle Venäjälle kyse on aina ollut geopolitiikasta.
– Venäjän eliitti on vuosikymmenten ajan ajatellut voittojen ja häviöiden, etupiirien, puskurivyöhykkeiden sekä energian ja strategisen infrastruktuurin aseistamisen kautta. Siksi ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä, että syntyy merkittävä konflikti alueista ja rajoista, tässä tapauksessa Ukrainan alueesta, arvostetun DGAP-ajatushautomon Itä-Euroopan, Venäjän ja Keski-Aasian tutkimuskeskusta johtava Meister toteaa Internationale Politik Quarterly -lehdessä.
– Venäjän eliitin käsityksen mukaan Neuvostoliitosta irtautuneet maat eivät ole suvereeneja, ja niiden yrityksistä integroitua instituutioihin, kuten Natoon ja EU:hun, on rangaistava, jotta Venäjä ei menettäisi alueellista ylivalta-asemaansa, hän sanoo.
Horjuttava voima
Meister muistuttaa Venäjän bruttokansantuotteen olevan Espanjan bkt:n tasolla, joten maan resurssit ovat paljon vähäisemmät kuin Yhdysvaltojen, Naton tai EU:n. Tilanteesta, jossa USA on vetäytymässä aiemmasta kansainvälisestä roolistaan, Venäjä pyrkii kuitenkin ottamaan kaiken hyödyn irti.
– Venäjällä on myös kaksi muuta roolia, jotka myös liittyvät sen rajallisiin resursseihin. Se on häirikkövaltio, jolla ei ole vastuullisen järjestyksen ylläpitäjän valmiuksia eikä ajattelutapaa, ja horjuttava voima, joka käyttää hybridikeinoja vaikuttaakseen globaaliin kehitykseen ja edistääkseen geopoliittista agendaansa, Stefan Meister sanoo.
Venäjän politiikassa ei useinkaan ole kyse alueiden suorasta hallinnasta sotilaallisen miehityksen avulla, vaan tiiviistä epävirallisista yhteyksistä autoritaariseen ja korruptoituneeseen eliittiin.
Harmaat vyöhykkeet, joilla vallitsee tietynasteinen epäjärjestys, heikot instituutiot ja kilpailevat sotapäälliköiden ryhmät, ovat Venäjälle täydellinen ympäristö vaikutusvallan saavuttamiseen epävirallisten siteiden, korruption ja ”yksityisten” sotilasjoukkojen kautta.
– Vladimir Putinin päätös käynnistää laajamittainen hyökkäys Ukrainaan edustaa siis poikkeusta Venäjän menestyksekkääseen politiikkaan, jossa luodaan ja ylläpidetään harmaita vyöhykkeitä, hän huomauttaa.