Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) katsoo, että iäkkäiden ääni on saatava kuuluviin palvelujen tarpeita kartoittavissa kyselytutkimuksissa. Tarvittaessa hyvinvointialueita on syytä ohjeistaa asiassa.
– Lainsäätäjän näkökulmasta tilanne on aivan selvä. Iäkkäitä ei saa rajata ulkopuolelle hyvinvointialueiden palveluja koskevissa kyselytutkimuksissa, Juuso sanoo Verkkouutisille.
Julkisuudessa on viime aikoina herättänyt keskustelua ikääntyneimmän väestönosan rajaaminen pois kyselytutkimuksista. Pirkanmaan hyvinvointialueen Taloustutkimuksella teettämästä sote-kyselystä on tehty erikseen kantelu oikeusasiamiehelle.
Viime viikolla julkaistussa lausunnossaan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin otti kantaa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan kysymyksiin ikääntyneiden asemasta kyselytutkimuksissa. Hän piti ongelmallisena etenkin ikääntyneiden poissulkemista kyselytutkimuksista, joiden pohjalta tehdään heitä koskevia päätöksiä.
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso ei osaa sanoa, miten laajasta ongelmasta on kyse – liittyen hyvinvointialueisiin.
– Sitä en osaa sanoa. Itselleni tämä ongelma tuli tietoon ihan median kautta liittyen tähän (Pirkanmaan) kyselyyn.
Juuso toteaa, että iäkkäiden sote-palvelujen tarpeet ovat isossa roolissa hyvinvointialueilla, minkä vuoksi on ”totta kai tärkeää kuulla heidän mielipiteensä palveluista.”
– On totta, että digitaalisiin palveluihin vastaaminen ei kaikilta iäkkäiltä onnistu, mutta heille tulisi tarjota vaihtoehtoisia tapoja ilmaista mielipiteensä.
Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiajohtaja Arto Ranta on korostanut Aamulehdelle, ettei ikärajojen asettaminen ollut kyselyssä ”mitenkään tavoitteellista”, ja ikähaarukka valikoitui tutkimuslaitoksen olemassa olevan kyselyasiakaskunnan pohjalta.
Pirkanmaan hyvinvointialue onkin jo ehtinyt muuttaa käytäntöjään ja kerää asukkaiden sote-näkemyksiä nyt avoimilla kyselyillä, joihin voi vastata myös paperilomakkeilla.
Palveluverkon ensimmäisen vaiheen kyselyyn vastasi yli 5 500 henkilöä. Vastaajista yli 80-vuotiaita oli yhteensä 400 ja heistä kolmasosa vastasi verkossa. Alle 29-vuotiaat asukkaat olivat tässä kyselyssä aliedustettuina, tiedotettiin asiasta viime viikolla. Palveluverkon toista osaa eli ikäihmisten palveluja ja erityisryhmien asumispalveluja koskevan kyselyn kerrottiin juuri päättynen ja sen tulosten valmistuvan marraskuun lopulla.