Pelastajat työssään Ukrainan Harkovassa 14. huhtikuuta 2025. AFP / LEHTIKUVA / SERGEI BOBOK

Sotilastuki Ukrainalle on alettu nähdä osana Euroopan puolustusta

Ainakin yksi eurooppalainen strategia Ukrainan tukemiseksi saattaa edetä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sekä Ukrainaa tukevan halukkaiden koalition eurooppalaiset jäsenet että Ukrainan materiaalitukea koordinoiva UDCG kokoustivat huhtikuun toisella viikolla Brysselissä pyrkien kehittämään Euroopan omaa strategiaa Ukrainan tukemiseksi Yhdysvaltojen ajauduttua omissa rauhanpyrkimyksissään umpikujaan Venäjän kanssa. Välittömän avun lisäksi eurooppalaiset keskustelevat kahdesta strategisesta aloitteesta: eurooppalaisen komennusjoukon sijoittamisesta Ukrainaan, jos tulitaukosopimus saadaan aikaan, ja teräspiikkisiaksi nimetystä strategiasta, joka tähtää Ukrainan ja Euroopan puolustuskykyjen osittaiseen integroimiseen.

Idea eurooppalaisesta rauhanturvajoukosta näyttää illusoriselta. Ilman Yhdysvaltojen tukea ja laajaa yksimielisyyttä tehtävän muodosta ja päämääristä Euroopan maat pystyvät ehkä muodostamaan vain vaatimattoman, noin 10 000 miehen vahvuisen joukon, jonka merkitys olisi lähinnä symbolinen. Toisaalta syntyisi riski sen joutumisesta sotatoimien kohteeksi.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Samaan aikaan agendalla on keskustelu turvatakuiden antamisesta Ukrainalle siinä tapauksessa, että Venäjän kanssa saadaan aikaan jonkinlainen sopimus. Viime viikkoina tähän keskusteluun ovat tarjonneet ideoitaan niin Yhdysvaltain erikoislähettiläs Keith Kellogg Ukrainan jakamiseksi vyöhykkeisiin kuin Italian pääministeri Giorgia Melonikin Ukrainan sisällyttämiseksi Naton Artikla 5:n turvatakuiden piiriin.

Toisella raiteella keskusteltu strategia puolustuskykyjen integroinnista vaikuttaa tällä hetkellä käytännöllisemmältä ja toteuttamiskelpoisemmalta. ”Piikkisika”-konseptista – jolla varmistetaan, että Ukrainalla on riittävästi aseita Venäjän uuden aggression torjumiseksi – on tullut integraalinen osa Euroopan uudelleenaseistamisen käsitettä.

Strategia ei sisällä vain eurooppalaisen asejärjestelmien toimittamista Ukrainaan, kuten Venäjän hyökkäyssodan alussa, vaan myös Ukrainan puolustusteollisen kompleksin kehittämistä eurooppalaisin investoinnein. Horisontissa siintää ajatus siitä, miten Ukrainan puolustusteollisuus nivotaan olennaiseksi osaksi koko Euroopan puolustusteollisuutta ja -koneistoa.

Tällainen skenaario tarkoittaisi ikään kuin Ukrainalle suuntautuvien asetoimitusten suunnan kääntämistä, jolloin suhteellisen edullinen ukrainalainen teknologia virtaisi eurooppalaiselle puolustusteollisuudelle ja vahvistaisi koko Euroopan puolustuspotentiaalia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS