Syyskuun 13. päivän vastaisena yönä puoli kolmen aikaan Starlinkin satelliitti-internetpalvelu katkesi globaalisti. Katkos kesti palvelukatkoksia seuraavien DownDetectorin ja NetBlocksin mukaan puoli viiteen. Starlink ilmoitti ongelmasta itsekin.
Palvelukatkoksissa ei sinänsä ole mitään valtavan ihmeellistä, vaikka tämä katkos olikin poikkeuksellisen mittava. Katkoksen sattuminen samaan aikaan, kun Ukraina oli hyökkäämässä Venäjän Mustanmeren laivaston miehittämään Sevastopolin satamaan sen sijaan herättää yleistä kiinnostusta.
Kuivatelakalle kohdistunut ilmaisku Storm Shadow -risteilyohjuksin onnistui vaurioittaen sukellusveneen Rostov-na-Donu ja maihinnousun tukialuksen Minsk todennäköisesti korjauskelvottomiksi. Hyökkäyksen ei kuitenkaan ollut tarkoitus rajoittua risteilyohjuksiin, vaan samaan aikaan piti hyökätä kolmella pinta-alusdroonilla satamassa olevia aluksia vastaan. Venäjä tuhosi ne kaikki.
Venäjän puolustusministeriön mukaan hyökkäys tapahtui noin kolmen aikaan aamuyöllä, mikä sattui juuri samaan aikaan Starlinkin hajoamisen kanssa. Kauko-ohjatut droonit tulivat ohjauskyvyttömiksi. Vain muutamaa päivää aiemmin Elon Muskin elämäkerran julkaisemisen ansiosta kävi ilmi, että hän viime vuonna sammutti Starlink-yhteyden estääkseen Ukrainaa iskemästä Venäjän Mustanmeren laivastoa vastaan. Hänen perusteenaan sammuttamiselle oli halu estää sodan eskaloituminen ja pitää Yhdysvallat sodan ulkopuolella.
Vaikka Ukrainan uusimman hyökkäyksen osittaisen epäonnistumisen syyn sälyttäminen Muskille olisikin väärin ja epäreilua, yhteensattumaksi se on varsin erikoinen. Olisiko koko Starlink-verkon katkaisu kuitenkin liian ilmeinen teko?
Yhdysvaltain kongressissa vaaditaan Muskin toimien tutkintaa, koska Yhdysvaltojen ulkopolitiikasta päättäminen kuuluu maan hallitukselle, ei yksittäiselle miljardöörille. Asia on siellä hyvin merkittävä myös siksi, että Pentagon harkitsee parhaillaan Starlinkin testaamista asevoimien globaaliksi viestintäjärjestelmäksi.