CCTV American BizAsiaAmerica-ohjelmassa alla olevalla videolla toimittaja toteaa noin kohdassa 3:30, että Kreikan kriisin aikana esimerkiksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on halunnut Kreikalle lisää menokuria. Hänen mukaansa viime aikoina monet ovat kuitenkin arvioineet, että ehkä se ei ole ollutkaan paras liike Kreikalle.
Toimittaja kysyy haastattelemaltaan ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubbilta, oliko menokuri oikea liike sekä olisiko Kreikan pitänyt tehdä ja olisiko maa voinut tehdä enemmän.
Stubb aloittaa vastauksensa toteamalla, että aiemmin kaikki puhuivat grexitistä eli Kreikan lähdöstä eurosta.
– Sitä ei tapahtunut eikä tule tapahtumaan. Nyt kaikki itse asiassa puhuvat grecoverysta eli Kreikan toipumisesta tavalla tai toisella, Alexander Stubb sanoo.
Hän jatkaa saaneensa ”totta puhuen aika tarpeekseen kaikista kolumnisteista ja niin kutsutuista ekonomisteista, jotka antavat neuvoja Kreikan suhteen”.
– He (kreikkalaiset) olivat erittäin kovassa paikassa ja he yhä ovat, mutta he selviävät siitä. Mitä tulee elvytyskeskusteluun, niin olen suuri USA-fani ja rakastan Yhdysvaltain ekonomisteja, siinä ei ole mitään ongelmaa, Stubb toteaa.
– Mutta kolme yhdysvaltalaista ekonomistia ymmärtääkseni neuvoi 2009 (uutta Kreikan pääministeriä) George Papandreouta, ja he neuvoivat pumppaamaan järjestelmään niin paljon julkista rahaa kuin mahdollista.
– Se tavallaan aiheutti lopullisen käännekohdan tai ongelman Kreikalle. Ja itse asiassa nuo ekonomistit, kuten ymmärrän, olivat Krugman, Stiglitz ja Sachs.
Stubbin nimeämät ekonomistit ovat julkisen sektorin paisuttamista puoltavat ja leikkauksia vastustavat keynesiläiset Nobel-palkitut Paul Krugman ja Joseph Stiglitz sekä Jeffrey Sachs.
– Eli on hyvin helppoa olla jälkiviisas näissä asioissa. Minun pointtini on, että Kreikassa pahin on ohi, joitain virheitä tehtiin, mutta lopulta he pystyvät nousemaan, Stubb sanoo haastattelun lopuksi.