Verkkouutiset

Lammasaitaukseen päässeet sudet söivät useita lampaita kesällä 2023. LEHTIKUVA / HANDOUT / SIROLAN LAMMASTILA

Suden suojeluasema kevenemässä EU:ssa, kokoomusedustajat pitävät merkittävänä

Suomen susikanta on kasvanut voimakkaasti viimeisten 10 vuoden aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen maa- ja metsätalousvaliokunnan kansanedustajat Teemu Kinnari, Milla Lahdenperä, Markku Eestilä ja Janne Jukkola pitävät EU-maiden määräenemmistön tukea suden suojeluaseman keventämisestä tärkeänä virstanpylväänä suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen edistämiseksi.

EU:n jäsenmaiden määräenemmistö linjasi tänään, että suden suojeluasemaa tulee muuttaa tiukasti suojellusta lajista suojelluksi eläinlajiksi.

– Järki voitti! Susien aiheuttamiin tuhoihin ja vaaratilanteisiin on vihdoin herätty myös EU:ssa. Nyt suden suojeluaseman keventäminen näyttää vihdoin etenevän todeksi, Teemu Kinnari iloitsee tiedotteessa.

Suojeluaseman muuttamista on pidetty välttämättömänä perustana sille, että suden kannanhoidolliselle metsästykselle voidaan saada vankka juridinen perusta.

– Tämänpäiväinen äänestystulos EU:ssa on tärkeä työvoitto Petteri Orpon hallitukselle ja ministeri [Kai] Mykkäselle, joka on tehnyt hartiavoimin työtä saavuttaakseen EU-maiden ympäristöministereiden joukosta määräenemmistön tuen päätökselle. Suomen huolestuttava susitilanne on saatu yhteistyöllä laajasti EU-johtajien tietoon, Janne Jukkola sanoo.

Lopullinen suden suojeluasemaa koskeva päätös edellyttää, että susien suojeluaseman muutos hyväksytään vielä Bernin sopimuksen pysyvän komitean kokouksessa tämän vuoden lopussa. Tämän jälkeen EU voi vihdoin päättää muutoksesta EU:n luontodirektiivin suojeluasemaan.

– Suurpetopolitiikan pitää huomioida myös sosiaalinen kestävyys. Suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi tarvitaan vielä paljon toimia. Lajeja ei pidä suojella vastoin kestäviä perusteita. Suurpetojen määrää on pystyttävä kannanhoidollisesti vähentämään. Tämä EU-linjaus antaa tärkeää tukea tälle työlle. Seuraavaksi tarvitaan ripeitä jatkoaskeleita näiden sopimusten muuttamiseksi, Markku Eestilä katsoo.

Suomen susikanta on kasvanut voimakkaasti, erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Samalla susien aiheuttamat vahingot ja uhkatilanteet ovat lisääntyneet merkittävästi.

– Sudet aiheuttavat kotieläintilallisille taloudellisia menetyksiä ja valtavaa
lisätyömäärää. Susien ihmisarkuuden heikentymisestä johtuva petojen jatkuva läsnäolo pihoissa sekä koulureiteillä ovat aiheuttaneet perusteltua huolta turvallisuudesta. Nyt nähdään vihdoin tunnelin päässä valoa, että kannanhoidollista metsästystä päästään vihdoin edistämään, Milla Lahdenperä sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)