Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan tutkijat ovat huolissaan yliopisto-opiskelijoiden kirjoitustaidosta.
– Opiskelijoiden joukossa on loistavia kirjoittajia, ja sitten on entistä enemmän niitä, joiden kirjoituksiin joudutaan puuttumaan jatkuvasti. Tenttejä hylätään heikon kielellisen osaamisen takia ja joudumme huomauttelemaan esimerkiksi puhekielisyydestä asiatekstissä, filosofian yliopistonlehtori Olli-Pekka Moisio Jyväskylän yliopistosta kertoo muun muassa Savon Sanomien julkaisemassa jutussa.
Moisio uskoo, että kyse on ainakin osittain diginatiivien ilmiöstä eli se liittyy sukupolveen, joka on varttunut älypuhelin taskussa.
Dekaani, suomen kielen professori Minna-Riitta Luukka Jyväskylän yliopistosta sanoo, että suurimmat ongelmat liittyvät virke- ja lausetajuun, sanavarastoon ja kirjoitetun tekstin loogiseen rakentamiseen.
– Teksti kirjoitetaan paperille niin kuin se puhutaan. Aina on ollut opiskelijoita, joilla on ongelmia esimerkiksi teksti- ja virkerakenteiden kanssa, mutta nykyään näitä tapauksia näyttää olevan enemmän.
Moisio kertoo esimerkin filosofian kurssisuorituksesta, jossa opiskelijan kirjoittama esseevastaus muistutti ”kauppalistaa”: opiskelija oli kirjoittanut lyhyitä päälauseita peräkkäin osaamatta yhdistää niitä toisiinsa.
– Opiskelija ei osannut ilmaista itseään eikä kyennyt osoittamaan, että hän on ymmärtänyt, mitä kirjoittaa, Moisio sanoo. Tentti hylättiin.