Huhtikuussa poistunut työttömyysturvan suojaosa oli kannustinloukku, joka teki kokoaikaiseen työhön siirtymisestä paikoin kannattamatonta, huomauttaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi viestipalvelu X:ssä.
Työttömyysturvan suojaosa otettiin käyttöön vuonna 2014. Sen alkuperäinen tavoite oli kannustaa työttömiä satunnaiseen tai osa-aikaiseen työskentelyyn.
Ennen uudistusta työttömyysturvan varassa ollut henkilö sai tienata 300 euroa kuukaudessa ilman, että tulo vaikutti työttömyysturvan suuruuteen. Muutoksen myötä suojaosa poistui, ja jokainen tienattu euro vähentää työttömyysturvaa 50 sentillä.
Oppositiopuolueet ovat kritisoineet uudistusta rajusti, syyttäen sitä kannustinloukun luomisesta. Romakkaniemi kuitenkin huomauttaa, että aiemmin suojaosa loi vielä suuremman kannustinloukun.
– Jopa kokoaikaisen työn vastaanottaminen saattoi olla kokonaisuudessaan kannattamatonta.
Valtiovarainministeriö on aiemmin arvioinut, että suojaosat kannustivat vähentämään työn teon määrää korkeammilla ansiotasoilla sekä korvaamaan kokoaikatyötä osa-aikatyöllä.
– Eri uudistusten jälkeen kokoaikatyö on nyt aina kannattavaa, Romakkaniemi linjaa.
Myös kokoomuksen Helsingin kaupunginvaltuutettu Mikael Jungner pitää Romakkaniemen arviota oikeansuuntaisena.
– Kun aiemmin pienten tulojen isoa kannustinloukkua vain siirreltiin tulotasolta toiselle nyt sitä on aidosti vähennetty, Jungner sanoo.
Jungner huomauttaa, että seuraavaksi tarvitaan myös lisää työpaikkoja ja kasvua, jotta työnteko olisi aito vaihtoehto. Romakkaniemi taas nostaa esiin sosiaali- ja terveysministeriössä valmistelussa olevan sosiaaliturvauudistuksen merkityksen.
– Uuden yleistuen luominen on seuraava askel uudistuksissa, Romakkaniemi sanoo.
Yleistuen on tarkoitus vähentyä työtulojen noustessa mahdollisimman suoraviivaisesti, jolloin työstä käteen jäävä tulo on helpommin ennakoitavaa ja työnteko kannattaa nykyistä paremmin. Se korvaa mahdollisesti aikanaan muita tukimuotoja, kuten asumis- ja työmarkkinatuen.
Aiemmin tuo suojaosa loi VIELÄ SUUREMMAN kannustinloukun sen loppuun – jopa kokoaikaisen työn vastaanottaminen saattoi olla kokonaisuudessaan kannattamatonta.
Eri uudistusten jälkeen kokoaikatyö on nyt aina kannattavaa.
Uuden yleistuen luominen on seuraava askel uudistuksissa. https://t.co/4yehQjfOKd
— Juho Romakkaniemi (@Romakka) December 28, 2024