Kuvassa syövän geenitestausta. / MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Suojelupoliisi: Biodatalla voidaan luoda sairauksia

Kiina kerää aktiivisesti eri maista biodataa, muttei jaa omaansa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suojelupoliisi varoittaa avoimesta datasta, jonka käsittely on tehostunut huomattavasti. Erityiseksi uhaksi se nostaa tiistaina ilmestyneessä vuosikirjajulkaisussaan suomalaisten terveystiedot ja geenipankit.

– Yksi esimerkki avoimesta datapolitiikasta on biodata eli terveys- ja geenitiedot. Suomi on kattavien, hyvin organisoitujen terveystietorekisterien maa, jossa data on ollut melko avoimesti hyödynnettävissä tutkimuskäyttöön. Tutkimusta tehdään usein kansainvälisessä akateemisessa ja kaupallisessa yhteistyössä, joten dataa on totuttu jakamaan, katsauksessa todetaan.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Biodatan jakaminen on mahdollistanut tehokkaita tapoja kehittää lääketiedettä, mutta siihen liittyy Suojelupoliisin mukaan mahdollisuus datan väärinkäyttöön.

– Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa väärinkäytön riski on kasvanut aiemmasta valtavasti. Tällä hetkellä esimerkiksi Kiina kerää aktiivisesti eri maista biodataa, muttei jaa omaansa. Myös Venäjällä on pitkät perinteet sotilaslääketieteessä.

Vakavimmissa skenaarioissa biodataa voidaan väärinkäyttää taudinaiheuttajien kehittämiseen ja niiden leviämisvaikutusten arviointiin tietyssä kohderyhmässä. Biodataa tarjoamalla Suomi voi tahattomasti edesauttaa tällaisten sovellusten kehittämistä, Suojelupoliisi varoittaa.

Laskentakapasiteetin kasvaessa ja tekoälyalgoritmien kehittyessä autoritääristen valtioiden keinot hyödyntää ja yhdistää harmittomilta näyttäviä datamassoja ovat ottaneet suuren kehitysloikan. Tekoälyä ja bioinformatiikkaa yhdistämällä kaikki tutkimus nopeutuu hyvässä ja pahassa.

Saman uhan nosti esiin myös Tasavallan presidentti Alexander Stubb puheessaan joulukuun alussa. Hän listasi kolme haastetta.

– Kolmas haaste on synteettinen teknologia, tai bioteknologia jossa Crisp-R-teknologian myötä ollaan tilanteessa jossa ihmisen geenejä, dna:ta, voidaan manipuloida, Stubb kuvaili ja huomautti, että ellei näissä teemoissa tehdä yhteistyötä, syntyy erillisratkaisuja.

– Yhdistelmä tekoälyä ja bioteknologiaa muuttaa talouden, tavan jolla me teemme työtä, politiikan, tavan jolla me kommunikoimme, sodan ja tavan jolla me käymme sotaa ja myös tieteen ja tavan, jolla me olemme ihmisiä, Stubb sanoi työelämäprofessori Martti J. Karin muistoluennolla Jyväskylän yliopistossa.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS