Azerbaidzanin medioissa kerrottiin viikonvaihteessa suomalaisen delegaation vierailusta.
Paikalle oli saapunut Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro, vasemmistoliiton Vantaan valtuustoryhmän puheenjohtaja Antero Eerola, entinen puolustusministeri ja RKP:n ex-puheenjohtaja Jan-Erik Enestam, vasemmistoliiton ex-kansanedustaja ja taistolaisena tunnettu Jaakko Laakso sekä perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Polvinen. Mukana oli maiden välistä ystävyysseuraa johtava Tarana Nazarova.
Delegaation kokoonpano on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. Euroopan neuvoston Suomen-valtuuskunnassa pitkään toimineen Jaakko Laakson paljastettiin vuonna 2018 toimineen Azerbaidzanin valtion lobbarina. Maan kerrottiin lahjoneen parlamentaarikkoja ja yrittäneen estää neuvostoa arvostelemasta Azerbaidzanin ihmisoikeusloukkauksia.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi tuolloin Talouselämälle pitävänsä Jaakko Laakson toimintaa ”erittäin vakavana”. Laaksolla ei ole ollut vuoden 2012 jälkeen puolueen luottamustoimia. Jaakko Laakso sai toimiensa vuoksi elinikäisen porttikiellon Euroopan neuvoston ja sen parlamentaarisen yleiskokouksen tiloihin.
Jaakko Laakson nimi nousi esiin Mitrohin-arkiston tutkimuksissa. KGB:n arkistonhoitaja Vasili Mitrohin (1922–2004) loikkasi vuonna 1992 Britanniaan ja toi mukanaan tuhansia nimiä ja muita tietoja. Ilmeisesti 1970-luvun lopulla tai 1980-luvun alussa tehdyn merkinnän mukaan Jaakko Laakso otettiin KGB:n ”palvelukseen vuonna 1973 luottamussuhteeseen”. Hänen koodinimenään oli ”Jan”.
Azerbaidzanin matkalla mukana ollut Antero Eerola toimi vuosina 1997–1998 Jaakko Laakson eduskunta-avustajana. Hän työskenteli myöhemmin Hymy-lehdessä, Kansan Uutisissa ja Ylen Moskovan-avustajana. Hänen sopimuksensa lopetettiin vuonna 2010 ”turvallisuuteen ja tietoturvaan liittyvien riskien” vuoksi. Helsingin Sanomien mukaan Eerola oli kadottanut Ylen Moskovan-toimituksen avaimet ja kaksi tietokonetta vajaan vuoden aikana.
Trend-uutistoimisto ehti kertoa, että vierailun yhteydessä perustettiin uusi Suomen ja Azerbaidzanin välinen ystävyysseura. Tämä tieto on Mikko Polvisen mukaan virheellinen. Perussuomalaisten kansanedustaja kertoo Verkkouutisille, että kyseessä oli Azerbaidzanin valtion järjestämä tutustumismatka 19.–25. elokuuta.
– En ole sitoutunut matkalla ystävyysseuratoimintaan tai vastaavaan, Mikko Polvinen sanoo.
Matkalle valikoitui hänen mukaansa edustajia eri puolueista. Delegaatio vieraili Vuoristo-Karabahissa, joka on yksi maailman miinoitetuimmista alueista.
– Tapasimme matkalla ulkoministeriön ja paikallishallinnon edustajia sekä paikallisia asukkaita. Maassa on samanaikaisesti haasteita demokratian ja ihmisoikeuksien kanssa, mutta myös vaurautta, mikä näkyi pääkaupungissa Bakussa. Tutustumismatkalla oli edustajia kolmesta eri puolueesta, Polvinen toteaa.
Jan-Erik Enestam sanoo kommentoivansa matkaa tarkemmin vasta sitten, kun siitä julkaistaan laajempi raportti lähipäivinä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Azerbaidzanissa samoihin aikoihin. Hän saapui Bakuun 18. elokuuta kaksipäiväiselle valtiovierailulle keskustelemaan maiden kahdenvälisistä suhteista ja ”alueellisista ongelmista”.