Ruokailijoita ravintola Lasipalatsissa Helsingissä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomalaiset miettivät ruoan terveellisyyttä muita enemmän

Suomessa myös säästetään ruokakuluissa muita useammin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset ajattelevat terveellisyyttä ruoassa huomattavasti laajemmin kuin eurooppalaiset keskimäärin, työsuhde-etuja tarjoava Edenred kertoo. Suomalaisista 90 prosenttia pyrkii lisäämään ruokavalionsa monipuolisuutta. Kaikista eurooppalaisista 80 prosenttia tekee niin. Suomalaiset kiinnittävät keskimääräistä eurooppalaista yleisemmin huomiota elintarvikkeiden ravintosisältöihin. Suomalaisista niin tekee usein 45 prosenttia, ylipäätään eurooppalaisista 41 prosenttia.

Tänään vietetään Maailman ruokapäivää. Teemapäivän pyrkimyksenä on muun muassa lisätä tietoisuutta terveellisen ruokavalion merkityksestä.

– Suomalaisista 83 prosenttia odottaa ravintoloilta terveellisyyttä – koko Euroopasta 72 prosenttia. Ravintoloilla olisi ehkä opittavaa, sillä Suomessa ravintoloista joka kolmas ei näe terveellisyyttä vetovoimatekijänä. Ruokailijoiden sanoma ja ravintoloiden käsitys ovat ristiriidassa, Edenredin työelämäasiantuntija Laura Lahtinen sanoo tiedotteessa.

Muualla Euroopassa ravintolat näkevät terveellisyyden vetovoimatekijänä selkeästi yleisemmin kuin Suomessa. Euroopassa yleisesti ravintoloista vain joka viides ei näe terveellisyyttä asiakkaita tuovaksi seikaksi.

Tiedot selviävät Edenredin kansainvälisestä Ruokabarometri 2024 -tutkimuksesta. Suomessa kyselytutkimukseen vastasi 1882 vastaajaa. Edenredin globaali Ruokabarometri-tutkimus on tehty vuotuisesti jo 15 kertaa, nyt ensimmäisen kerran myös Suomessa. Edenred on Suomen suosituin työsuhde-etujen tarjoaja.

Suomessa säästetään ruokakuluista todennäköisemmin kuin muualla Euroopassa. Säästäessään suomalaisista yli puolet, 52 prosenttia, ryhtyy ostamaan ruokaa halvemmalla. Kaikista eurooppalaisista vastaava prosentti on 44.

Sen sijaan ravintolasyömisestä säästetään yleiseurooppalaisesti herkemmin kuin Suomessa. Eurooppalaisista ylipäätään 86 prosenttia karsii ensimmäisenä ravintolakäynneistä, suomalaisista 84 prosenttia.

– Ravintolakuluista säästämisessä näkynee se, että suomalaiset ruokailevat ravintoloissa harvemmin kuin muut eurooppalaiset. Karsittavaa on siis vähemmän. Mutta ravintolakäynnit ovat niin suomalaisille kuin muille eurooppalaisille ensimmäinen asia, josta tingitään, jos säästää täytyy, Lahtinen kommentoi.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät halua pienentää annoskokojaan. 48 prosenttia suomalaisista ei ajattele annosten pienentämisen tarkoittavan terveellisempää ruokailua.

– Muualla Euroopassa saavutetusta annoskoosta pidetään kiinni vieläkin hanakammin. Eurooppalaisista 59 prosenttia ei tahdo pienentää annoksiaan. Esimerkiksi ruotsalaisista peräti 85 prosenttia ei aio syödä niukempia annoksia. Suomalaisille terveellisempi ruokavalio tarkoittaa yleisimmin tuoreen ruoan ja tuoreiden raaka-aineiden sekä kasvisten lisäämistä, Lahtinen toteaa.

Suomalaiset suhtautuvat vegetaarisiin ja vegaanisiin ruokiin suopeammin kuin eurooppalaiset keskimäärin. Joka toinen suomalainen mieltää vegetaarisen ja vegaanisen terveelliseksi. Koko Euroopasta 56 prosenttia ei koe niitä terveellisiksi. Esimerkiksi ruotsalaisista 67 prosenttia ei koe.

– Ruotsalaiset valitsevat ravintolan suomalaisia useammin laadun perusteella. Suomalaisille merkitsevät eniten sijainti ja se, voiko ravintolassa maksaa lounasedulla, Lahtinen kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)