Lähes joka toisella kerralla muiden puuttuminen on estänyt päihtyneen kuljettajan lähdön ajamaan, kertoo Liikenneturvan kysely. Näin pikkujoulukauden kynnyksellä myös kanssajuhlijat voivat vaikuttaa päihteettömään liikenteeseen.
Liikenneturvan kyselyssä jopa kuusi prosenttia suomalaisista on edeltäneen vuoden aikana joutunut ainakin kerran tilanteeseen, jossa henkilö, jonka uskoi juoneen liikaa alkoholia, on halunnut ajaa autoa.
Tilanteeseen joutuneista 46 prosenttia kertoi, että oman tai toisen henkilön puuttumisen takia henkilö ei lähtenyt ajamaan. Vastaavasti 33 prosenttia kertoi, että puuttumisesta huolimatta kuljettaja hyppäsi rattiin. Kymmenen prosenttia kertoi, ettei puuttunut tilanteeseen mitenkään ja henkilö lähti ajamaan autoa.
Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Marja Pakarinen näkee myönteisenä sen, että valtaosa suomalaisista on valmis omalla toiminnallaan puuttumaan mahdolliseen rattijuopumukseen.
– Kun kyseessä on alkoholi, ihmisillä on taipumusta arvioida väärin omaa ajokuntoaan. Alkoholi esimerkiksi lisää itseluottamusta, mikä voi johtaa oman ajokyvyn yliarviointiin ja humalatilan vähättelyyn. Näissä tilanteissa väliintulo voi estää rattijuopumuksen ja jopa onnettomuuden. Kaverikin kiittää viimeistään aamulla, Pakarinen sanoo tiedotteessa.
Alkoholi heikentää ajokykyä jo ensimmäisen juoman jälkeen, vaikkei rattijuopumusraja vielä paukkuisikaan.
– Alkoholi pidentää reaktioaikaa, haittaa keskittymistä ja vaikuttaa harkintakykyyn jo pienemmilläkin määrillä. Vaikutukset vain korostuvat, jos mukana on väsymystä, flunssaisuutta tai vastaavaa, Pakarinen luettelee.
Pikkujouluja suunnitellessa on hyvä katsoa kalenterista myös seuraavaa päivä. Vuorokauden vaihtuminen toiseksi ei taio promilleja minnekään.
LUE MYÖS:
Mokasitko työpaikan pikkujouluissa? Näin selviät tilanteesta